Μέσα από τον φακό του Νισήμ Λεβή: μια οικογένεια, μια εποχή

Την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης του ΕΜΕ, «Μέσα από τον φακό του Νισήμ Λεβή: μια οικογένεια, μια εποχή».

Τη βραδιά των εγκαινίων άνοιξε η διευθύντρια του ΕΜΕ, κ. Ζανέτ Μπαττίνου, που καλωσόρισε τους φίλους του μουσείου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Αρχικά μίλησε για τη συνεργασία του Ε.Μ.Ε. με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και το τριετές πρόγραμμα που έχουν συνυπογράψει, στο πλαίσιο του οποίου, πραγματοποιήθηκε και η έκθεση αυτή. Κατόπιν σύστησε τις συναδέλφους που εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της, κ.κ. Χριστίνα Μέρη, επιμελήτρια ΕΜΕ, Μαίρη Καπότση, μουσειολόγο και συντηρήτρια και Χάγια Κοέν, γραφίστρια, προσκαλώντας τους παρευρισκόμενους να τις συναντήσουν για να συζητήσουν τυχόν απορίες τους.

Παράλληλα παρουσίασε την νέα εφαρμογή πολυμέσων του ΕΜΕ, «Οι Εβραίοι της Ελλάδας, 2300 Χρόνια Ιστορίας και Παράδοσης» που δημιουργήθηκε ως απόρροια του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του Ε.Μ.Ε., ενώ ολοκληρώθηκε και εξοπλίστηκε στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος συνεργασίας με την Γερμανική Πρεσβεία.

Αμέσως μετά, κάλεσε στο βήμα, τον κ. Θωμά Μπέγκα, δήμαρχο Ιωαννιτών, ο οποίος μίλησε για την προσωπική του γνωριμία με τον κ. Ραφαήλ Μωυσή, απόγονο της οικογένειας Λεβή, και πατέρα του Αλέξανδρου Μωυσή – συγγραφέα του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών λευκώματος, «Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Στη συνέχεια, μίλησε ο κ. Μάρκος Μπαττίνος, εκ μέρους του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ, που υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν να παρευρίσκεται.

Ξαναπαίρνοντας το λόγο, η κ. Μπαττίνου μίλησε για την γόνιμη συνεργασία, την γενναιοδωρία και την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το ΕΜΕ ο κ. Ραφαήλ Μωυσής, και τον κάλεσε να πει λίγα λόγια. Ο ίδιος, φανερά συγκινημένος, μίλησε για τις ιστορίες της οικογένειας και το Νισήμ Λεβή, όπως τα είχε ακούσει ο ίδιος από τη μητέρα του, Γιέττη, αδερφή του Νισήμ. Κλείνοντας, συγκίνησε τους παρευρισκόμενους παραλληλίζοντας την ήσυχη και αρμονική ζωή των εβραίων προπολεμικά και την λαίλαπα που του πολέμου που τους συντάραξε, με το σήμερα και κάλεσε όλους να αντιτάσσονται σε κάθε είδους μισαλλοδοξία και ρατσιστική έκφραση.

Συνεχίζοντας τη βραδιά, η κ. Μπαττίνου κάλεσε τον ιστορικό, κ. Ευάγγελο Χεκίμογλου, ο οποίος συμμετείχε στην δημιουργία της έκθεσης πραγματοποιώντας την έρευνα και την συγγραφή των κειμένων, τοποθετώντας την μικροϊστορία της οικογένειας Λεβή στο ευρύτερο ιστορικό και το τοπικό πλαίσιο.

Τέλος, η κ. Μπαττίνου, μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου του ΕΜΕ, κ. Σαμουήλ – Μάκη Μάτσα, που μικρή αδιαθεσία δεν του επέτρεψε να παραβρίσκεται, προσέφερε στους ομιλητές αναμνηστικό δώρο, ενώ ανήγγειλε την μικρή έκπληξη που είχε ετοιμαστεί για τη βραδιά. Η κ. Λίλα Σούση, στο πιάνο και ο κ. Παναγιώτης Κακός, στο κλαρινέτο, συνόδευσαν την κ. Ανίτα Σούση, που με τη λυρική φωνή της ερμήνευσε παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια.

Η βραδιά έκλεισε με τους παρευρισκόμενους να περιηγούνται στους χώρους του μουσείου, θαυμάζοντας τα αντικείμενα της νέας έκθεσης, καθώς και την εφαρμογή πολυμέσων που είναι εγκατεστημένη πλέον στο χώρο της ιστορίας.