Το Μουσείο είναι ανοικτό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
|

  Μέσα από το φακό του Νισήμ Λεβή

  Νισήμ Λεβής

  Ο Νισήμ Λεβής γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1875, πέμπτος στη σειρά μεταξύ των παιδιών του Δαβιτζών και της Χανούλας. Φοίτησε ως οικότροφος σε σχολείο της Λωζάννης, όπου και τελείωσε το λύκειο. Στη συνέχεια σπούδασε στην ιατρική σχολή της Σορβόννης, από την οποία έλαβε το δίπλωμά του περί το 1899· τα επόμενα τέσσερα χρόνια παρέμεινε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε στο περίφημο νοσοκομείο παίδων Τρουσώ. Ήταν λάτρης του αυτοκινήτου και συμμετείχε σε διεθνείς αυτοκινητιστικούς αγώνες.

  Στα 1904 ο Νισήμ επέστρεψε στα Ιωάννινα, όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, δίπλα στην πατρική του οικογένεια, χωρίς να παντρευτεί και να αποκτήσει παιδιά. Άσκησε το ιατρικό επάγγελμα τιμώντας την παραδοσιακή αλληλεγγύη της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων, η οποία συντηρούσε επτά φιλανθρωπικούς συλλόγους.

  Ως παθολόγος, όχι μόνον εξέταζε δωρεάν τους ασθενείς μία ημέρα κάθε εβδομάδα, όπως έκαναν και άλλοι Εβραίοι γιατροί, αλλά παρείχε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του οποτεδήποτε υπήρχε ανάγκη, εμπνέοντας την αγάπη όλων.

  Αγαπούσε τη φωτογραφική τέχνη και έβγαλε πολλές φωτογραφίες από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το 1930 περίπου. Στις λήψεις του απεικονίζονται πολλές φορές τα πρόσωπα των αγαπημένων του συγγενών, σε διαφορετικές εποχές και ηλικίες.

  Ταξίδεψε πολύ, τόσο στην Ήπειρο όσο και στο εξωτερικό, στην Ιταλία και στη Γαλλία, είτε συνοδεύοντας είτε για να συναντήσει συγγενείς του, ιδιαίτερα στο Παρίσι όπου ζούσε και εργαζόταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, Μορίς. Στη δύση του βίου του, το 1944, συμμερίστηκε την τραγική μοίρα των Εβραίων των Ιωαννίνων.

  Επιστροφή στις Ψηφιακές Εκθέσεις