Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2017, θα επαναληφθεί το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε τη ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2017

«Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται»

στις: 11:00, 12:00 και 13:00.


To Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, Πέμπτης 18 Μαΐου 2017 και προσφέρει δωρεάν είσοδο στο κοινό και το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα με τίτλο «Ανθρώπινες Ιστορίες», διάρκειας 45΄, που θα πραγματοποιηθεί στις 10:00, 11:00 και 12:00 και περιλαμβάνει την παρουσίαση μαθητικής εικαστικής εγκατάστασης.

«Ανθρώπινες Ιστορίες»

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων 2017 το ΕΜΕ θα παρουσιάσει στο κοινό ανθρώπινες ιστορίες που εξελίσσονται την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα. Μέσα από αυτές επιχειρείται η γνωριμία με τα ιστορικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος, ενός δύσκολου και τραυματικού θέματος και με τις πολλαπλές αντιδράσεις του κοινωνικού περίγυρου. Επιλέγονται ιστορίες αντίστασης και διάσωσης, που προάγουν την κοινωνική εγρήγορση και συμφιλίωση.

Εικαστική Εγκατάσταση 2ου Γυμνάσιου Ηλιούπολης

Στο χώρο του ΕΜΕ παρουσιάζεται η εικαστική εγκατάσταση που δημιουργήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος, 27η Ιανουαρίου, και στο πλαίσιο διδασκαλίας των μαθημάτων Ιστορίας και Εικαστικών από μαθητές και τους υπεύθυνους καθηγητές Δώρα Κεφαλά και Ελευθέριο Δάφνο, του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, οι οποίοι εργάστηκαν σε ένα διαθεματικό project με θέμα:

«Η τύχη των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων»

Μέσα από την διαδικασία του προγράμματος, οι μαθητές εργάστηκαν πάνω στην κατανόηση σύνθετων πτυχών της ιστορίας. Δημιουργώντας, συνέβαλαν στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, που προάγει την κοινωνική συμφιλίωση.

Η διαδικασία αυτή οδήγησε στη δημιουργία μιας εγκατάστασης, ενός μνημείου αφιερωμένου στους χαμένους Έλληνες Εβραίους (1941-1944), αποτελούμενου από 260 ζωγραφικά έργα και ένα βίντεο.

Τα έργα των μαθητών αφιερώθηκαν στο ΕΜΕ, όπου εγκαταστάθηκαν από τα ίδια τα παιδιά, και φιλοξενούνται «Εις Μνήμην».