«Κινηματογραφώντας την Ιστορία», εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, χάρις στη θερμή φιλοξενία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κινηματογραφώντας την Ιστορία» σε ομάδα μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών.

Με την καθοδήγηση της ερμηνεύτριας-εκπαιδευτικού του Ε.Π.Μ. μουσείου, Μαρίας-Χριστίνας Ευστρατίου, τα παιδιά τοποθέτησαν τα εκθέματα του μουσείου σε ρόλο πρωταγωνιστή και ανακάλυψαν στοιχεία από την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ποια θα ήταν τα πρώτα βήματα των παιδιών για τη δημιουργία ενός σεναρίου μίας κινηματογραφικής παραγωγής γύρω από επιλεγμένα αντικείμενα των συλλογών του Ε.Μ.Ε;

Με στόχο τα παιδιά να αξιοποιήσουν τα εκθέματα του μουσείου και τις μαρτυρίες ως ιστορικές πηγές, φαντάστηκαν  και, ύστερα, ερεύνησαν σε ομάδες την ιστορία των αντικειμένων μέσα στο μουσείο. Μαρτυρίες  από το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Το Τραγούδι της Ζωής», του Τώνη Λυκουρέση, βοήθησαν τα παιδιά να κατανοήσουν την ιστορική πραγματικότητα της εποχής των αντικειμένων. Μετά την έρευνα ακολούθησε η δημιουργία ομαδικών έργων κολάζ,  που αποτύπωσαν ένα κινηματογραφικό καρέ του σεναρίου με βάση την ιστορία των αντικειμένων που ερεύνησαν.

(Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κινηματογραφώντας την Ιστορία»  σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου ενηλίκων «Εκπαίδευση στο Μουσείο».)