ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από τις 07 έως τις 09 Φεβρουαρίου 2018, και με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, 27η Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν στην Λευκωσία σχετικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε στα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου η περιοδεύουσα έκθεση του ΕΜΕ «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής». Στις εκδηλώσεις προσκλήθηκε να παραστεί και να συμμετέχει η διευθύντρια του ΕΜΕ κ. Ζανέτ Μπαττίνου.
Τη βραδιά των εγκαινίων, Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2018, τίμησε πλήθος κόσμου, καθώς και πρέσβεις πολλών χωρών. Τους σύντομους χαιρετισμούς άνοιξε η διευθύντρια των Μουσείων και του Σχολείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου, κ. Σοφία Ιωάννου, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, τον Πρέσβη του Ισραήλ κ. Samuel Revel, καθώς και το «κρυμμένο παιδί» κ. Αλέξανδρο Σιμχά. Την κεντρική ομιλία έκανε η διευθύντρια του ΕΜΕ κ. Ζανέτ Μπαττίνου, αναφερόμενη στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, καθώς και στο περιεχόμενο και τη σημασία της συγκεκριμένης έκθεσης και του ερευνητικού προγράμματος, από το οποίο προέκυψε. Με το πέρας των χαιρετισμών, προσέφερε δίγλωσση ξενάγηση στον παρακείμενο χώρο της περιοδεύουσας έκθεσης κι απάντησε σε ερωτήματα των προσκεκλημένων.
Η έκθεση θα φιλοξενείται στα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου μέχρι τις 20 Απριλίου 2018 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και επισκέψεις σχολείων, ενώ σε συνεργασία με τον Έφορο του Μουσείου έχουν ετοιμαστεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.
Την επομένη ημέρα, Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018, 9:00 – 12:00, στο χώρο της έκθεσης, στο Μουσείο του Παγκυπρίου Γυμνασίου, η κ. Μπαττίνου έκανε παιδαγωγική παρουσίαση της έκθεσης και των προτεινόμενων δραστηριοτήτων σε 25 εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, από Γυμνάσια και κυρίως Λύκεια της περιοχής, με την παρουσία και συνδρομή της κ. Αφροδίτης Σπανού, εκπαιδευτικού και συντονίστριας των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα στο Υπουργείου Παιδείας. Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή προβληματισμών, βασισμένη στην εμπειρία του ΕΜΕ και στα ζητήματα που απασχολούν τους διδάσκοντες. Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσημο πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Την εβδομάδα 05 – 09 Φεβρουαρίου 2018, δόθηκε μια σειρά από διαλέξεις σε μαθητές λυκείου από τον κ. Αλέξανδρο Σιμχά, επιβιώσαντα του Ολοκαυτώματος, η ιστορία του οποίου συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις 24 της έκθεσης. Τον σύστησε στην υπεύθυνη πολιτισμού της πρεσβείας του Ισραήλ, κ. Μαρία Χατζηγεωργίου, το ΕΜΕ, ως έμπειρο ομιλητή σε σχολεία και πανεπιστήμια και παλαιό συνεργάτη του μουσείου σε πολλές και επιτυχείς παρόμοιες διοργανώσεις. Σε συντονισμό με το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σχολεία, ένα σε κάθε επαρχία, με συμμετοχή τουλάχιστον 150 – 200 μαθητών ανά περίπτωση.
Η επίσημη επίσκεψη περιλάμβανε συγκινητικές επισκέψεις σε ιστορικά σημεία, συνδεόμενα με την μετα-ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Κύπρο, στους χώρους του Βρετανικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου και του χειμερινού στρατοπέδου εγκλεισμού Εβραίων επιβιωσάντων από το Ολοκαύτωμα στην περιοχή Ξυλοτύμπου, στην Δεκέλεια.
© ΕΜΕ, 2018
Μερικά ενδιαφέροντα άρθρα για τις εκδηλώσεις και την έκθεση:
- Στην Athens Voice
- Στην Καθημερινή Κύπρου