Η Κοινότητα της Κέρκυρας παρουσιάζει τη μοναδική για τον ελληνικό χώρο ιδιομορφία, να συγκεντρώνει όλα τα μέλη της σε ορισμένη περιοχή κατοικίας, με πολύ συγκεκριμένα όρια σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη: το «γκέττο», όπως οι ίδιοι οι κάτοικοί του το ονόμαζαν. Η δημιουργία του δεν είναι βέβαια άσχετη με την ιστορία του ίδιου του νησιού, που επί αιώνες βρισκόταν υπό «δυτική» επικυριαρχία (Ανδηγαβοί, Ενετοί, Γάλλοι και Άγγλοι), σε αντίθεση με τις περισσότερες υπόλοιπες Κοινότητες που ήταν υπό Βυζαντινή και, αργότερα, Οθωμανική κυριαρχία.
Στις παραμονές του Πολέμου υπήρχαν στην Κέρκυρα περί τους 2.000 Εβραίοι και τρεις συναγωγές: Η «Σκουόλα Γκρέκα», η «Πουλιέζα» και η «Νουόβα». Μόνο η πρώτη γλύτωσε από τους βομβαρδισμούς και υφίσταται ως σήμερα, ενώ από τους κατοίκους του γκέττο, μόνο 187 είχαν απομείνει κατά την Απελευθέρωση. Σταδιακά η Κοινότητα αναδιοργανώθηκε και η ζωή ξανάρχισε.
Σήμερα, εκτός από τη Συναγωγή, παραμένουν ίχνη του παλαιού γκέττο, μεταφέροντας τον επισκέπτη νοερά σε καιρούς περασμένους, που η Κοινότητα ανθούσε.
Δείτε την Ψηφιακή Παρουσίαση