Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023
|

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ Επαγγέλματα

  Οι Εβραίοι των Ιωαννίνων από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασής τους στην πόλη άσκησαν διάφορα επαγγέλματα, κυρίως όμως αυτά που εξυπηρετούσαν αστικές ανάγκες και ευδοκιμούσαν σε περιβάλλον αστικό. Στα βυζαντινά χρόνια, εκτός από έμποροι, ήταν αργυραμοιβοί και ενεχυροδανειστές.

  Επί Τουρκοκρατίας εξακολούθησαν να έχουν στα χέρια τους σημαντικό μέρος της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης. Πολλοί ήταν πραματευτάδες και γυρολόγοι, σε μια ζώνη ευρύτερη της πόλης των Ιωαννίνων. Στο παζάρι πολλά ήταν τα εβραϊκά μικρομάγαζα-οικογενειακές επιχειρήσεις, στις οποίες το γενικό πρόσταγμα είχε ο πατέρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρχαν ιδιαίτεροι χασάπηδες, που εφοδίαζαν με κρέας κασσέρ, ενώ εκτός από έμποροι ήταν και οι ίδιοι παρασκευαστές τυροκομικών προϊόντων, όπως το κασσέρ τυρί κασκαβάλι, και κρασιού, για λόγους κυρίως θρησκευτικούς. Υπήρχε και ειδικός που έφτιαχνε την περίφημη γιαννιώτικη μπουγάτσα. Μεγαλύτερες επιχειρήσεις ασχολούνταν με εισαγωγές-εξαγωγές, εφοδιάζοντας με προϊόντα ολόκληρη την Ήπειρο.

  Περιορισμένη, όσο και δυσερμήνευτη, ήταν η ενασχόληση των Εβραίων των Ιωαννίνων με τις παραδοσιακές τέχνες και τις χειρωνακτικές εργασίες, παρότι θεωρητικά δεν αποκλείονταν από τις μαστόρικες συντεχνίες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες, λ.χ., για Εβραίους μαραγκούς ή σιδεράδες, ενώ λίγοι ήταν οι Εβραίοι τενεχτσήδες, τσαγκάρηδες και παπλωματάδες. Στις οργανωμένες συντεχνίες των αργυροχρυσοχόων και χρυσοκεντητών συμμετείχαν και Εβραίοι, κάποιοι από τους οποίους ήταν ονομαστοί.

  Δεν έλειπαν βεβαίως και τα μορφωμένα μέλη της ρωμανιώτικης κοινότητας. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχώριζαν γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, αλλά και ερευνητές, ιστορικοί και δάσκαλοι ξένων γλωσσών. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μάλιστα, αρκετοί μορφωμένοι Εβραίοι κατέλαβαν καίριες δημόσιες θέσεις, όπως του μουχτάρη, του κοινοτικού αρχηγού, του δραγουμάνου (διερμηνέα), του θησαυροφύλακα κ.ά. Πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι για επαγγελματικούς λόγους μεμονωμένες εβραϊκές οικογένειες ήταν εγκατεστημένες σε γειτονικά χωριά και κωμοπόλεις, βρίσκονταν όμως σε άμεση σχέση και επικοινωνία με την κοινότητα των Ιωαννίνων.

  Δείτε την Ψηφιακή Παρουσίαση

  Επιστροφή