Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023
|

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ – Επαγγέλματα

  Οι Εβραίοι της Κέρκυρας διακρίνονταν για τον αστικό τους χαρακτήρα, καθώς η επαγγελματική τους απασχόληση εστιαζόταν ως επί το πλείστον στο εμπόριο, τη μεταποίηση και σε διάφορες εγχρήματες δραστηριότητες. Η πλειοψηφία των Εβραίων κατοίκων της Κέρκυρας ήταν έμποροι και μικροτεχνίτες. Διέπρεπαν ως μεσίτες στο εξαγωγικό εμπόριο ελαιολάδου και δημητριακών καθώς και στο εμπόριο υφασμάτων. Ένα μοναδικό αγροτικό προϊόν που διακινούταν μέσω της Κέρκυρας ήταν τα περίφημα κίτρα για τη γιορτή της Σκηνοπηγίας (Σουκώτ), τα οποία εξαγόταν σε όλη την Ευρώπη. Επανειλημμένες δυσκολίες στην εξαγωγή τους, λόγω αστήρικτων αμφιβολιών για το αν ήταν κόσσερ, (σύμφωνη με τους εβραϊκούς κανόνες διατροφής), καθώς και ανταγωνισμού από την Παλαιστίνη, είχε ως αποτέλεσμα το μαρασμό του εμπορίου τους.

  Κερκυραίοι Εβραίοι είχαν επίσης ιδρύσει και πλήθος βιοτεχνίες, όπως η βιοτεχνία ομπρελών Φέρρου και το εργοστάσιο βερνικιών του Λ. Δέντε. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα του αχθοφόρου και του αργυροχόου είναι αυτονόητο πως υπήρχαν και στην Κέρκυρα. Επιδίδονταν ακόμα με επιτυχία στη ναυτιλία και τις ναυτιλιακές ασφαλίσεις. Οικονομικά εύποροι, οι έμποροι αυτοί συνέβαλαν με τις δωρεές τους στη συντήρηση των κοινοτικών θρησκευτικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ εξασφάλιζαν και σημαντικές διοικητικές θέσεις. Μία μοναδικότητα της Κέρκυρας, σε αντίθεση με άλλα μέρη, όπου υπήρχαν επαγγελματικοί περιορισμοί για τους Εβραίους, ήταν ότι οι Εβραίοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να ασκούν το επάγγελμα του γιατρού και του δικηγόρου. Η ιατρική εκπαίδευση άρχιζε συνήθως με την πρακτική κοντά σε ένα γιατρό του τόπου, ενώ για τις σπουδές πήγαιναν στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, από όπου τριάντα Εβραίοι αποφοίτησαν μεταξύ 1617 και 1816. Μερικοί από αυτούς υπηρέτησαν ως γιατροί ακόμα και στον ενετικό στρατό.

  Αρκετοί Εβραίοι υπηρέτησαν ως δικηγόροι. Δύο φορές, το 1637 και το 1774, οι Βενετικές αρχές προσπάθησαν να απαγορεύσουν την εξάσκηση του επαγγέλματος στους Εβραίους, αλλά και τις δύο το διάταγμα ανακλήθηκε. Μόνο κατά την σύντομη περίοδο της Αγγλοκρατίας εφαρμόστηκε τέτοια απαγόρευση, όταν τους επιτρεπόταν να εμφανίζονται στα δικαστήρια μόνο ως υποδικηγόροι (intervenienti).

  Δείτε την Ψηφιακή Παρουσίαση

  Επιστροφή