Judaica Europeana Newsletter 3

Judaica Europeana
Εβραϊκές Συλλογές στο διαδίκτυο

Τεύχος 3, 2011

ο Θέατρο Ghetto του David Bomberg, 1920, ευγενική χορηγία του Εβραϊκού Μουσείου Τέχνης, Ben Uri του Λονδίνου
Οι συλλογές της Judaica Europeana στο διαδίκτυο

Η Judaica Europeana είναι ένα ολοένα αυξανόμενο δίκτυο 25 ιδρυμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Εβραϊκό Πολιτισμό στο Λονδίνοη οποία θα φέρει ψηφιοποιημένες συλλογές εβραϊκού περιεχομένου στη Europeana  μια πύλη αρχείων και βιβλιοθηκών των μουσείων της ΕυρώπηςΗ ψηφιοποίηση των συλλογών των εταίρων προχώρησε με γοργούς ρυθμούς τον τελευταίο χρόνο, παράλληλα με την εναρμόνιση των μεταδεδομένων τουςΜόλις οιβάσεις δεδομένων των συλλογών “φορτωθούν”, οι χρήστες θα είναι σε θέση να βρουν και να δουν κάθε αντικείμενο, μαζί με την αντίστοιχη καταγραφή των δεδομένων του. Ηπρώτη παρτίδα των συλλογών της Judaica Europeana που φορτώθηκε στη Europeanaπεριελάμβανε ένα σημαντικό μέρος της Συλλογής Freimann που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης.

Περισσότερα για τις συλλογές στο διαδίκτυο

Rabbi and Rabbitzin του Mark Gertler, 1914, ευγενική χορηγία του Εβραϊκού Μουσείου Τέχνης, Ben Uri του Λονδίνου
Οι συλλογές των εταίρων στο προσκήνιο

Εβραϊκό Μουσείο Τέχνης Ben Uri του Λονδίνου

Το Ben Uri ιδρύθηκε το 1915 στο Whitechapel στην καρδιά της Εβραϊκής East End του Λονδίνου. Έχει μια συναρπαστική ιστορία και πρόκειται για το μεγαλύτερο καθιερωμένο εβραϊκό πολιτιστικό ίδρυμα στη Βρετανία. Δεν είναι τυχαίο που η ιστορία του  Ben Uri και του20ου αιώνα βρετανικής τέχνης είναι  άρρηκτα συνδεδεμένες, η άνθηση των γενεών μεταναστών των Εβραίων καλλιτεχνών αντικατοπτρίζεται από την ανάπτυξη τηςζωγραφικής του μοντερνισμού στη Βρετανία. Η έκρηξη δημιουργικότηταςη οποίαάνθισε στο East End του Λονδίνου και έδωσε στη χώρα τόσους πολλούς masters του 20ου αιώνασυμπεριλαμβανομένης της ομάδας που είναι πλέον γνωστή ως WhitechapelBoysέδωσε επίσης και τη γέννηση του Ben Uri.

Περισσότερα για Εβραϊκό Μουσείο Τέχνης Ben Uri του Λονδίνου

Μεγκιλάτ Εστέρ, 20ος αιώνας © Μουσείο Sefardí του Τολέδο
Μουσείο Sephardi  του Τολέδο

Το Μουσείο Sefardí του Τολέδο ιδρύθηκε το 1964 για να ενισχύσει τους δεσμούς που συνδέουν, αιώνες τώρα, τους Σεφαραδίτες Εβραίους με την ΙσπανίαΤο μουσείοσυλλέγει τα στοιχεία που μαρτυρούν τον Σεφαραδίτικο πολιτισμόη οποία προέρχεται από την Ιβηρική Χερσόνησο. Η συλλογή του αποτελείται κυρίως από αρχαιολογικές και εθνογραφικές τεκμηριώσεις σχετικά με την ιστορία των Σεφαραδιτών Εβραίων από όλο τον κόσμοΈχει επίσης μια σημαντική συλλογή  Εβραϊκών βιβλίων, εγγράφων καιχειρογράφων που αφορούν την εβραϊκή ιστορία και τη θρησκείαΤο μουσείο στεγάζεταιστο κτήριο του 14ου αιώνα της συναγωγής Sinagoga del Tránsito.

Περισσότερα για το Μουσείo Sefardi

Οι ψηφιακές εκθέσεις είναι υπέροχες προθήκες για τις ψηφιακές συλλογές. Θέτουν τις εικόνες και τα έγγραφα στο ιστορικό και κοινωνικό τους πλαίσιο, και ζωντανεύουν την εβραϊκή ιστορία και πολιτισμό. Τιςεκθέσεις της Judaica Europeana μπορείτε να τις επισκεφθείτε από την αρχική σελίδα της ιστοσελίδας της Europeana, ενώ δύο από αυτές παρουσιάζονται εδώ.

Fanny Waxman, φωτογραφία του
Hyman Polsky, c.1913, ευγενική χορηγία του Εβραϊκού Μουσείου του Λονδίνου.
Το Yiddish Θέατρο στο Λονδίνο

Αυτή η ψηφιακή έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου του Λονδίνου αποκαλύπτει μια συναρπαστική ιστορία. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, οι Εβραίοι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη έφεραν μια πλούσια και εκφραστική μορφή θεάτρου στο East End του Λονδίνου. Τα έργα παρουσιάζονταν στα Γίντις (Yiddish), την γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Κυμαίνονταν από κωμωδία σε τραγωδία, με βάση Γίντις λαϊκά παραμύθια, προσαρμογές έργων του Σαίξπηρ καθώς και ιστορίες της ζωής των μεταναστών. Οι αρχές του 20ου αιώνα ήταν το απόγειο του Θεάτρου Yiddish στο Λονδίνο, με κατάμεστα θέατρα και μεγάλες ουρές για εισιτήρια.

Περισσότερα για το Yiddish Θέατρο στο Λονδίνο

Σύνθεση με Πορταίτο, 1930-1935 © Victor Brauner. Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Ρουμανίας, Βουκουρέστι. C/o Pictoright Άμστερνταμ 2011
Από το Dada στον Σουρεαλισμό: Εβραίοι Avant-Garde Καλλιτέχνες από τη Ρουμανία, 1910-1938

Αυτή η online έθεση παρουσιάζει μερικά από τα έργα και τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο στο Άμστερνταμ από τον Ιούνιο έως τις 2 Οκτωβρίου 2011. Η έκθεση επιβεβαιώνει τη σημμασία του Βουκουρεστίου στην Ευρωπαϊκή avant-garde τέχνη και και ρίχνειφως στη σχέση μεταξύ της εβραϊκής ταυτότητας και ριζοσπαστικό νεωτερισμό.

Η Σύνθεση με Πορτραίτο, είναι ένας από τους πίνακες βαλίτσα” του Victor Brauner.Ανήσυχος από τα πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη, ο Brauner αποφάσισε να μειώσει τις διαστάσεις στις δημιουργίες του και δημιούργησε τους «πίνακες βαλίτσα»  αρκετά μικρούς για να μπορούν να μπούν στις αποσκευές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Περισσότερα για του Εβραίους avant-garde καλλιτέχνες από τη Ρουμανία

Oifn Pripetshik, Saturn Records, 78 rpm, τέλη της δεκαετίας του 1940

Συνεδριάσεις & εκδηλώσεις των εταίρων

Η Judaica Europeana πραγματοποιεί συναντήσειςημερίδεςσυνέδρια και άλλες εκδηλώσεις για τους εταίρουςΟι εταίροι συμμετέχουν σε συνέδρια για τις Εβραϊκές σπουδές και εργαστηρία για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση της γνώσης και της τεχνολογίας του διαδικτύουκαθώς και για τις ομάδες εργασίας της Europeana.

Περισσότερα σχετικά με τα συνέδρια και σεμινάρια