Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
|

  Ιερά και Σύμβολα. Οι Συναγωγές της Ελλάδας

  Η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε  συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών  παρουσιάστηκε στα Γιάννενα Έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας των Σαμουήλ Νεγρίν και Ιωάννη Παναγάκου με τίτλο: “Ιερά και Σύμβολα. Οι Συναγωγές της Ελλάδας”

  Η έκθεση φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και διήρκεσε από τη Δευτέρα, 14 Mαρτίου έως το Σάββατο, 14 Μαΐου  2011.
  Πρόκειται για τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Οι Συναγωγές της Ελλάδας: Φως και Σκιές», η οποία είχε παρουσιαστεί  στον Χώρο Σύγχρονης Τέχνης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος το 2005. Το εκθεσιακό υλικό αποτελείται από  είκοσι τρεις (23) ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έργα των Σαμουήλ Νεγρίν και Ιωάννη Παναγάκου, οι οποίοι ταξίδευσαν σ’ όλη την Ελλάδα, και αποτύπωσαν με τον φακό τους την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των Συναγωγών. Απόφοιτοι της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, οι δύο καλλιτέχνες αποκαλύπτουν μέσα από ευφάνταστες εναλλαγές φωτός και σκιάς, το απόκοσμο περιβάλλον αυτών των τόπων πίστης και λατρείας, καθιστώντας τους επισκέπτες κοινωνούς της ηρεμίας και γαλήνης που αποπνέουν.

  Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες των Συναγωγών των Ιωαννίνων, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Χανίων, της Λάρισας, των Τρικάλων, της Ρόδου, της Βέροιας, της Χαλκίδας και της Κέρκυρας. Ειδικότερα για τα Ιωάννινα, όπου υπήρχε μια ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα, η φιλοξενία της συγκεκριμένης έκθεσης είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού συνοδεύτηκε από αυθεντικά λατρευτικά σκεύη και αντικείμενα, τα οποία παραχωρήθηκαν από την Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων για όσο διάστημα διήρκεσε η έκθεση. Επίσης προβλήθηκαν εικόνες από τη ζωή της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων του περασμένου αιώνα ενώ ακούγονταν σεφεραδίτικοι και ρωμανιώτικοι ύμνοι.

  Συγχρόνως το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών θα προχώρησε στη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων, συναφών με το θέμα της έκθεσης.