Από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 η Βέροια φιλοξένησε τις φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Προεδρίας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στις εκδηλώσεις παρουσιάζοντας την έκθεσης “Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής” στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών Δήμου Βέροιας. Η διευθύντρια του Μουσείου Ζανέτ Μπαττίνου μίλησε για το έργο του ΕΜΕ, τον ρόλο του ως μέλους της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA και για τη συμβολή του στη διάδοση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το Ολοκαύτωμα. Μιλώντας για την έκθεση, αναφέρθηκε στις ιστορίες των παιδιών που παρουσιάζονται και συνθέτουν μια σημαντική, όσο και άγνωστη, πτυχή της ιστορίας του Ολοκαυτώματος. Ο Πρόεδρος του ΕΜΕ Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας μίλησε για την προσωπική του εμπειρία της Κατοχής, κατά την οποία επιβίωσε ως κρυμμένο παιδί και ο ίδιος.

Η έκθεση περιλαμβάνει 25 περιπτώσεις παιδιών Ελληνοεβραίων που διασώθηκαν σε ελληνικές πόλεις και χωριά, από χριστιανούς, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θα είναι επισκέψιμη για μαθητές και για το ενδιαφερόμενο κοινό.

Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις.