Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
|

  Η σημασία του Σσαβουότ

  Το Σσαβουότ, η γιορτή των εβδομάδων ή Πεντηκοστή, είναι η δεύτερη από τις τρεις “προσκυνηματικές” γιορτές του Εβραϊσμού.  Το Πέσαχ είναι η πρώτη και το Σουκώτ (η εορτή της Σκηνοπηγίας) η τρίτη. Σε αυτές τις γιορτές οι Ισραηλίτες προσκυνούσαν στο Ναό στην Ιερουσαλήμ στην εποχή πριν την καταστροφή του.

  Το Σσαβουότ γιορτάζεται κάθε χρόνο, 49 μέρες μετά το Πέσαχ, που είναι κινητή γιορτή, σε ανάμνηση της παράδοσης του Νόμου (Δέκα Εντολές) στον εβραϊκό λαό από το Θεό, στο Όρος Σινά, περίπου 3.300 χρόνια πριν. Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, αποδεχόμαστε εκ νέου το δώρο του Θεού. Ο εορτασμός διαρκεί δύο ημέρες, εκτός από το Ισραήλ, όπου διαρκεί μόνο μία ημέρα. Γιορτάζεται συνήθως τον Μάιο, αλλά η ημερομηνία είναι διαφορετική κάθε χρόνο.

  Η λέξη Σσαβουότ σημαίνει «εβδομάδες» και σηματοδοτεί τη συμπλήρωση των επτά εβδομάδων μεταξύ του Πέσαχ και του Σσαβουότ (περίοδος ‘Ομερ) κατά τη διάρκεια της οποίας ο λαός του Ισραήλ προετοιμάστηκε για την παράδοση της Τορά. Το Σσαβουότ σημαίνει επίσης «όρκοι». Με την παράδοση της Τορά, ο λαός του Ισραήλ αντάλλαξε όρκους με το Θεό να μην εγκαταλείψει ποτέ ο ένας τον άλλον. Στα παλιά χρόνια είχε και γεωργική σημασία: καθόριζε την αρχή του θερισμού.


  Η γιορτή “πέφτει” συνήθως τον Μάιο και δύο από τους λόγους που γιορτάζεται είναι:

  Πρώτος λόγος: Ο εορτασμός της παράδοσης της Τορά (του Νόμου) για πρώτη φορά στον εβραϊκό λαό. 

  Δεύτερος λόγος: Ο εορτασμός της αρχής της συγκομιδής. Πριν από πολλά χρόνια, αντιπροσώπευε το τέλος της συγκομιδής σιτηρών και την αρχή της συγκομιδής φρούτων. Ένα σημαντικό μέρος της γιορτής ήταν η μεταφορά των πρώτων φρούτων στο ναό όπου ο ιερέας θα ευλογούσε τους καρπούς. Αυτή την πρώτη ετήσια συγκομιδή τους, την προσέφεραν στο Θεό σε όμορφα καλάθια.


  Το Σσαβουότ γιορτάζεται τρώγοντας γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι, φρούτα, ιδίως σταφύλια, ρόδι και σύκα και διαβάζοντας την Τορά. Επίσης, κατά τη διάρκεια της γιορτής, η συναγωγή, είναι διακοσμημένη με πράσινα φυτά, λουλούδια και φρούτα. Αυτό συμβολίζει το όρος Σινά, καθώς την ημέρα παραλαβής της Τορά, το βουνό ήταν καλυμμένο με λουλούδια.

   

  Επιστροφή