Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (ΕΜΕ) ιδρύθηκε το 1977 με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και στεγάστηκε προσωρινά σ’ ένα δωμάτιο δίπλα στη Συναγωγή της οδού Μελιδώνη. Εκεί συγκεντρώθηκαν αντικείμενα που είχαν διασωθεί από τον πόλεμο, κυρίως τεχνουργήματα και έγγραφα του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και πλήθος από θρησκευτικά σκεύη, έγγραφα και κοσμήματα. Στο κτίριο που στεγάζεται τώρα, στη μόνιμη πλέον ιδιόκτητη στέγη του, μεταφέρθηκε στα τέλη του 1997, ακριβώς είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή του.
Ως ιστορικό και λαογραφικό μουσείο, στόχος του είναι η διατήρηση, η έρευνα και η έκθεση των υλικών καταλοίπων 2.300 χρόνων εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας στον επισκέπτη του μια ζωντανή εικόνα της εβραϊκής ζωής και παράδοσης στη διάρκεια αυτών των αιώνων.
Τα αντικείμενα της συλλογής του ΕΜΕ είναι ταξινομημένα σε πέντε βασικές θεματικές κατηγορίες: Judaica (θρησκευτική τέχνη), Ιστορική Συλλογή, Εθνολογική-Λαογραφική Συλλογή, Συλλογή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος και Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης. Η εκτεταμένη συλλογή αντικειμένων Judaica, της εβραϊκής δηλαδή θρησκευτικής τέχνης, περιλαμβάνει συναγωγικά αντικείμενα, καθώς και αντικείμενα που προορίζονταν για την οικιακή λατρεία, συναγωγικά σκεύη και υφάσματα, καθώς και το εσωτερικό της Συναγωγής της Πάτρας, τα οποία εκτίθενται στο επίπεδο -1 του ΕΜΕ.
Η μοναδική συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος περιλαμβάνει πάνω από 10.000 αντικείμενα, παλιότερα εξ αυτών ορισμένα χειρόγραφα, υφάσματα και επιτύμβιες πλάκες του 16ου και του 17ου αιώνα. Ενδύματα και αντικείμενα οικιακής χρήσης συγκροτούν την καρδιά του εθνογραφικού χαρακτήρα του Μουσείου και προσφέρουν μια ανάγλυφη εικόνα της καθημερινής ζωής στις ελληνο-εβραϊκές κοινότητες, από το 18ο μέχρι και τον 20ό αι.
Η μόνιμη έκθεση εικονογραφεί θέματα όπως η Συναγωγή και τα λατρευτικά σκεύη, το εορτολόγιο, οι παραδοσιακές ενδυμασίες, το Ολοκαύτωμα, ο κύκλος της ζωής, η ιστορία και η παράδοση των Ελλήνων εβραίων.
Οδηγίες βέλτιστης προβολής από κινητά:
Για να απολαύσετε καλύτερα την ψηφιακή παρουσίαση της έκθεσης, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το σύμβολο i για να δείτε τη φωτογραφία χωρίς τη λεζάντα.
Χωρίς λεζάντα:
Με λεζάντα:
Επιστροφή στις Ψηφιακές Εκθέσεις