Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023
|

  «Η ιστορία της Αννέτας» – Νέα ψηφιακή έκδοση του ΕΜΕ

  Την άνοιξη του 1943, λίγα εικοσιτετράωρα προτού οι ναζιστικές αρχές συλλάβουν τους Εβραίους της Βέροιας, η δεκαπεντάχρονη Αννέτα Γιαφέ, μαζί με τον δεκαοχτάχρονο σύζυγό της Αλμπέρτο Γιαφέ, φεύγει από την πόλη για να κρυφτεί στο βουνό. Για ενάμιση περίπου χρόνο, η Αννέτα θα περιπλανηθεί από χωριό σε χωριό και στη συνέχεια θα συλληφθεί και θα περάσει μήνες σε ένα στρατόπεδο εργασίας στη Θεσσαλονίκη. Εξήντα πέντε χρόνια αργότερα, στην Αμερική όπου μετανάστευσε μετά τον πόλεμο, θα αφηγηθεί την ιστορία της στην κόρη της, Τζούλι Λαρίντο.

  Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος με χαρά ανακοινώνει την έκδοση του ψηφιακού βιβλίου «Η ιστορία της Αννέτας» που διατίθεται δωρεάν από την ιστοσελίδα του ΕΜΕ. Η έκδοση αυτή έγινε δυνατή χάρη στην ευγενική παραχώρηση από πλευράς της Τζούλι Λαρίντο του χειρόγραφου της μαρτυρίας της μητέρας της, καθώς και φωτογραφικού υλικού από την οικογενειακή της συλλογή της.

  Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος ευχαριστεί θερμά την Τζούλι Λαρίντο και την οικογένειά της για αυτή την ευχάριστη και γόνιμη συνεργασία, όπως και τον Σολομών Ασσέρ, πρόεδρο του Συλλόγου Αμερικανών Φίλων του ΕΜΕ, που μας έφερε σε επαφή και βοήθησε το ΕΜΕ να αφηγηθεί ακόμη μια σημαντική ιστορία του Β΄ ΠΠ.

  Η μετάφραση και η ιστορική επιμέλεια έγιναν από την ερευνήτρια του ΕΜΕ, δρ. Ελένη Κούκη. Ο γραφιστικός σχεδιασμός της ψηφιακής έκδοσης από τη Χάγια Κοέν, γραφίστρια του μουσείου.

  Διαβάστε την ιστορία της