Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ (1942-1945)

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ (1492)
ΩΣ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ (1943-1944).
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΝΗΜΗ, ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Φέτος, 70 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Εβραϊκό Μουσείο έχει την τιμή να φιλοξενεί για πέμπτη συνεχή ακαδημαϊκή χρονιά (2015-2016)  το σεμινάριο της ιστορικού και καθηγήτριας-συμβούλου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Οντέτ Βαρών-Βασάρ. Το σεμινάριο αυτό έχει στόχο να εμβαθύνει σε διάφορες πτυχές της γενοκτονίας των Εβραίων της Ευρώπης από τους ναζί (γνωστής ως Ολοκαύτωμα ή ως Shoah), με έμφαση στην ελληνική περίπτωση.

Για φέτος αφετηρία του σεμιναρίου θα αποτελέσει μια  εκτενής εισαγωγή για την ιστορία των σεφαραδιτών Εβραίων από την έξωσή τους από την Ισπανία ως την εξόντωση του ελληνικού εβραϊσμού, ρωμανιώτικου και σεφαραδίτικου,το 1943-1944.

Αφού δοθεί το γενικότερο πλαίσιο της «τελικής λύσης» (στη γλώσσα των ναζί) και της εφαρμογής της, το σεμινάριο επικεντρώνεται σε ζητήματα ιστοριογραφίας, μνήμης / λήθης, σιωπής / λόγου και αναπαραστάσεων. Στον τομέα της μνήμης θα εντρυφήσουμε σε μαρτυρίες (γραπτές και προφορικές), αλλά θα εξετάσουμε και τη θεσμοποίηση της μνήμης μέσα από Μουσεία, μνημεία και μνημονικούς τόπους. Στο πλαίσιο των αναπαραστάσεων εξετάζεται η στρατοπεδική λογοτεχνία καθώς και ορισμένες κινηματογραφικές προσεγγίσεις.

Το σεμινάριο διαρθρώνεται σε δύο κύκλους των τεσσάρων συναντήσεων (μία Κυριακή τον μήνα από Οκτώβριο ως Μάιο). Σε κάθε συνάντηση προηγείται εισήγηση της διδάσκουσας Οντέτ Βαρών-Βασάρ και ακολουθεί συζήτηση. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν και δικές τους παρουσιάσεις για θέματα της επιλογής τους εφόσον το επιθυμούν. Περιστασιακά υπάρχουν και προσκεκλημένοι που παρουσιάζουν ένα ζήτημα ή ένα βιβλίο.

Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τους απασχολεί το αντικείμενο και από διδακτικής πλευράς.

ONTET ΒΑΡΩΝ-ΒΑΣΑΡ: Ιστορικός, διδάσκει ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και οργανώνει σεμινάριο για τη μνήμη της γενοκτονίας των Εβραίων στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Συνεργάζεται με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος στα σεμινάριά του για την διδασκαλία του Ολοκαυτώματος. Βιβλία της: Ελληνικός νεανικός τύπος. Καταγραφή (1941-1945), ΙΑΕΝ 1987 / Η ενηλικίωση μιας γενιάς. Νέοι και νέες  στην Κατοχή και στην Αντίσταση, Εστία 2009 / Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης, Κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων, Εστία 2012, β’ έκδ. επαυξημένη 2013. (για περισσότερα βλ. www.biblionet.gr ).

Δηλώσεις συμμετοχής 

Παρακαλούμε, να στείλετε συμπληρωμένη την ειδική αίτηση συμμετοχής σας ως 10 Φεβρουαρίου 2016, στο [email protected],
(περιορισμένος αριθμός θέσεων).