Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023
|

    Οι Εβραίοι της Ελλάδας: 2300 χρόνια ιστορίας και παράδοσης

    Η έκθεση παρουσιάστηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάδα, Τιμώμενη Χώρα στην 53η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2001», από 13 Σεπτεμβρίου ως 11 Νοεμβρίου 2001, και φιλοξενήθηκε σε χώρους του Εβραϊκού Μουσείου Φρανκφούρτης.

    Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στοιχεία από τις δύο εβραϊκές παραδόσεις που άνθισαν στην Ελλάδα: τη ελληνόφωνη αρχαία ρωμανιώτικη παράδοση, και τη σεφαραδίτικη ισπανόφωνη, από την Ιβηρική Χερσόνησο. Εκτός από την ιστορία, η έκθεση διερεύνησε θέματα όπως θρησκευτική παράδοση, συναγωγική αρχιτεκτονική, καθημερινή ζωή, ενδυμασία, οικιακή λατρεία, κοινοτική οργάνωση, επαγγελματικός βίος, εκπαίδευση, γλώσσα, τέχνες και γράμματα. Το υλικό συνοδεύθηκε από επεξηγηματικά κείμενα, στα γερμανικά και αγγλικά.

    Περισσότερα από 55 πρωτότυπα αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν μια αυθεντική εικόνα αυτής της ξεχωριστής μεσογειακής παράδοσης. Πλαισιώθηκαν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες, σχέδια και αντίγραφα αντικειμένων.

    Η έκθεση επενδύεται ηχητικά με ακούσματα, από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, ενώ συγχρόνως προβάλλονται διαφάνειες από το αρχείο του Μουσείου, με πρόσωπα και καθημερινές εικόνες του ελληνικού εβραϊσμού κατά τον 19ο και 20ο αι.