«Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων – Αντικειμένων Μνήμη» και «Γιοσέφ Ελιγιά, o Ποιητής της Λίμνης».

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, εγκαινιάστηκαν στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΕ οι εκθέσεις «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων – Αντικειμένων Μνήμη» και «Γιοσέφ Ελιγιά, o Ποιητής της Λίμνης».

Οι δύο αυτές εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του νέου τριετούς προγράμματος συνεργασίας του Ε.Μ.Ε. με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, η οποία υποστηρίζει με συνέχεια, συνέπεια και επιτυχία το έργο του Μουσείου.

Οι περίπου 80 φίλοι του Μουσείου είχαν την χαρά να θαυμάσουν αυθεντικά αντικείμενα από τις συλλογές του Ε.Μ.Ε. που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, αλλά και με πρωτότυπα κειμήλια υπό ευγενική παραχώρηση ιδιωτών και να ανακαλύψουν πτυχές της ιστορίας και της καθημερινής ζωής της παλιάς ρωμανιώτικης κοινότητας των Ιωαννίνων, συνδυάζοντας τις πληροφορίες με φωτογραφικό υλικό.

Επίσης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εποχή, τη ζωή και το έργο του σπουδαίου γιαννιώτη διανοούμενου και ποιητή, Γιοσέφ Ελιγιά και να αναπτύξουν μια διαλογική σχέση μαζί του, βασισμένη στα ποιήματα και τις μεταφράσεις των ιερών κειμένων που μας κληροδότησε.

H Διευθύντρια του ΕΜΕ κ. Ζανέτ Μπαττίνου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ που εγκαινίασε το δίπτυχο των εκθέσεων, και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΜΕ κ. Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας. Στη συνέχεια η κ. Μπαττίνου παρουσίασε το μουσικό σχήμα που γέμισε το χώρο του Μουσείου με παραδοσιακά γιαννιώτικα τραγούδια.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους, η πρέσβειρα του Ισραήλ, ο πρέσβης της Τσεχίας, καθώς και εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Στόχος των περιοδικών εκθέσεων και των συνδεόμενων πολιτιστικών δράσεων, είναι να παρουσιάσουν στο κοινό στοιχεία από τη ζωή και την παράδοση μιας από τις μικρότερες, αλλά και συνάμα παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες του ελλαδικού χώρου, και να διερευνήσουν την ατομική και συλλογική προσφορά της στον εμπλουτισμό των τοπικών αστικών και κοινωνικών μετασχηματισμών.

Τις εκθέσεις συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, καθώς και ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό.

Οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό-έντυπο υλικό μπορείτε να επικοινωνείτε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210-32 25 582,                    e-mail: [email protected] – Ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:30.