Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
|

  Γενικό Λύκειο Λιμένος Χερσονήσου

  Το Γενικό Λύκειο Λιμένος Χερσονήσου τιμώντας και φέτος την επέτειο της 27ης Ιανουαρίου και συνεχίζοντας μια παράδοση ενασχόλησης με δραστηριότητες σχετικές με το Ολοκαύτωμα διοργάνωσε  στους χώρους του μια έκθεση με φωτογραφικό και έντυπο υλικό. Η έκθεση αποτελούνταν από 18 ευμεγέθη πάνελ (74Χ94) που περιείχαν ιστορικά στοιχεία, φωτογραφικό υλικό αλλά και μαρτυρίες θυμάτων

  και επιζώντων. Τα πάνελ παρουσίασαν με χρονολογική σειρά τα κύρια γεγονότα που οδήγησαν στην προσπάθεια εξόντωσης του ευρωπαϊκού εβραϊσμού από το ναζιστικό καθεστώς. Προβλήθηκαν εικόνες από τη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη, από τα εβραϊκά γκέτο και τα στρατόπεδα εξόντωσης, αλλά και από τη ζωή των επιζώντων.

  Σκοπός της έκθεσης ήταν να προκαλέσει την αντίδραση των μαθητών σε  φαινόμενα όπως ο αντισημιτισμός, το φυλετικό μίσος και η μισαλλοδοξία. Η έκθεση παρουσίασε όψεις της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη πριν τον πόλεμο, κατά τη διάρκειά του αλλά και μετά από αυτόν. Στόχος μας δεν ήταν να προκληθούν σοκαριστικές εντυπώσεις στους μαθητές, αλλά να παρουσιαστούν οι Εβραίοι ως πρόσωπα με ζωή πριν αλλά και μετά το Ολοκαύτωμα.

  Το υλικό της έκθεσης παραχωρήθηκε από το ίδρυμα Yad Vashem της Ιερουσαλήμ και εκτυπώθηκε με έξοδα του σχολείου. Την διοργάνωση της έκθεσης ανέλαβαν ο φιλόλογος κ. Σφακιωτάκης Σταύρος με την αμέριστη ηθική και υλική συμπαράσταση του διευθυντή του Λυκείου κ. Μπάτσου Χριστόφορου. Σημαντική ήταν και η  συμβολή των μαθητών του Λυκείου που έχουν συμμετάσχει σε πολλές δράσεις σχετικές με το Ολοκαύτωμα τα τελευταία χρόνια.

  Η έκθεση έμεινε ανοιχτή για μια εβδομάδα και έγινε στο διάδρομο του σχολείου , ανάμεσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Ξεναγήθηκαν όλοι οι μαθητές του σχολείου (περίπου 170 παιδιά) αλλά και  μαθητές των γειτονικών σχολείων μετά από συνεννόηση με τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς. Διατυπώθηκαν εύλογες απορίες από τους μαθητές με κυρίαρχο το ερώτημα που αναγράφεται και σε ένα από τα πάνελ. «Πως ήταν ανθρωπίνως δυνατόν;»  να γίνει ένα τέτοιο μαζικό έγκλημα από άνθρωπο ενάντια σε άλλο άνθρωπο.

  Οι μαθητές του σχολείου είναι εξοικειωμένοι με το θέμα του Ολοκαυτώματος, αφού κάνουμε συχνά δράσεις σχετικές με το θέμα. Ήδη φέτος μας τίμησε με την παρουσία του ο ποιητής Ιωσήφ Βεντούρας και ομάδες μαθητών έχουν επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και συμμετείχαν στο διαγωνισμό βίντεο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (περιμένουμε τα αποτελέσματα για να δούμε αν μαθητές θα ταξιδέψουν για 2η χρονιά στο Άουσβιτς).

  Μετά  την ξενάγηση έγιναν συζητήσεις σε κάθε τάξη και απαντήθηκαν απορίες των παιδιών. Ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές ήταν οι απορίες μαθητών με καταγωγή από άλλες χώρες. Επίμονα ζητούσαν να μάθουν για τη συμμετοχή της χώρας καταγωγής τους στο Ολοκαύτωμα. Αναφέρουμε παραδειγματικά, την ερώτηση μαθήτριας από την Αλβανία «κύριε, στην Αλβανία έγινε κάτι παρόμοιο ; εκεί υπήρχαν Εβραίοι;» ἠ την ερώτηση μαθήτριας με καταγωγή από την Ουγγαρία «ξέρω πως η Ουγγαρία ήταν σύμμαχος των Ναζί. Οι Ούγγροι συμμετείχαν στο έγκλημα αυτό ;».

  Ελπίζουμε η έκθεση ακόμα και μόνο ως οπτικό ερέθισμα να ευαισθητοποίησε τους μαθητές και να τους έκανε να σκεφτούν, να νιώσουν και να συζητήσουν για ένα τόσο δραματικό γεγονός όπως το Ολοκαύτωμα.

  Σταύρος Σφακιωτάκης