Ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης 2021

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου γιορτάστηκε για 4η χρονιά η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – E.C.C.O.), με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της επιστήμης αυτής στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με μια σειρά ψηφιακών δράσεων, αλλά και εκδηλώσεων με φυσική παρουσία, τα εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ελλάδα άνοιξαν τις πόρτες τους και προσκάλεσαν το κοινό να γνωρίσει τις αθέατες πλευρές του επαγγέλματος του συντηρητή. Οι επισκέπτες μυήθηκαν στα μυστικά της συντήρησης με εικονικές και μη επισκέψεις σε εργαστήρια, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Τις δράσεις συντόνισαν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας, και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Οι εκδηλώσεις διήρκησαν από 4 έως 10 Οκτωβρίου 2021, με κεντρική ημερομηνία των  εορτασμών την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021.

Παρακολουθείστε τις εκδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

https://www.facebook.com/dsanm.culture/
https://el-gr.facebook.com/icom.helleniccommittee
https://www.facebook.com/Ssaette-411804812331784

Δείτε εδώ το πρόγραμμα για τις δια ζώσης εκδηλώσεις και το Δελτίο Τύπου.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στη φετινή διοργάνωση με την ψηφιακή παρουσίαση ανακοίνωσης από τα πρακτικά (2020) των ημερίδων (2011) της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας με τίτλο:

“Η συντήρηση νυφικού φορέματος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος: Αναθεωρώντας παλαιές τεχνικές και υλικά που σημαδεύουν τη μουσειακή πορεία ενός αντικειμένου.”

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Ανακοίνωση της Δρς Τατιάνας Κουσουλού (συντηρήτρια υφασμάτινων αντικειμένων, Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων ΥΠΠΟΑ) που αφορά στη μελέτη και τη συντήρηση ενός μεταξωτού και χρυσοκέντητου νυφικού φορέματος του 19ου αιώνα, από τη συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Οι εργασίες συντήρησης περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, την αφαίρεση των παλαιότερων επεμβάσεων που επιβάρυναν την κατάσταση διατήρησης του αντικειμένου. Τη συντήρηση του αντικειμένου ανέλαβε η ίδια σε συνεργασία με τον κ. Ναούμ Κοκκάλα, συντηρητή υφάσματος του Μουσείου Μπενάκη.