Ευρωπαϊκές Ημέρες Εβραϊκής Κληρονομιάς 2021

Με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Εβραϊκής Κληρονομιάς, που φέτος έχουν θέμα τον Διάλογο, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζει την ψηφιακή έκθεση «Σαν πρόκες καρφώνονται οι λέξεις. Το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του ΕΜΕ» που αναδεικνύει τον διάλογο μεταξύ των ιστορικών και των αφηγητών· τον διάλογο με ένα ξεχασμένο παρελθόν· τον διάλογο με τις ιστορίες από τον ελληνικό εβραϊσμό, που χτυπήθηκε τόσο ανελέητα από το Ολοκαύτωμα.

Από τις 15 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2021, θα είναι διαθέσιμα στο κανάλι του ΕΜΕ στο YouTube τα αποσπάσματα των συνεντεύξεων των αφηγητών που επιλέχθηκαν για τη συγκεκριμένη έκθεση.

Καθώς το πλήρωμα του χρόνου αφαιρεί σταδιακά την παρουσία των επιβιωσάντων από κοντά μας, η αποτύπωση της ζωντανής εικόνας τους, η έκφραση και ο λόγος τους, οι αναμνήσεις και οι σκέψεις τους αποκτούν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια του Μουσείου να διηγηθεί την ιστορία «από τα κάτω», να μεταδώσει την ιστορική αφήγηση από τον άνθρωπο του τότε στον άνθρωπο του σήμερα, ο οποίος αναπόφευκτα έρχεται αντιμέτωπος τόσο με την αμεσότητα, όσο και με την υποκειμενικότητα που κρύβει κάθε μαρτυρία. Σήμερα, στις μαρτυρίες που έχουν εκδοθεί με τη μορφή βιβλίου προστίθενται οι ηχητικές και οπτικοακουστικές πηγές, οι ψηφιακές αποτυπώσεις, η παρουσίαση ολογραμμάτων των μαρτύρων, ενώ το μέλλον επιφυλάσσει πιθανώς κι άλλες δυνατότητες. Ευτυχώς, γιατί οι μαρτυρίες αυτές είναι ανεκτίμητα κειμήλια της ανθρωπότητας, πολύτιμη παρακαταθήκη μνήμης για τις επόμενες γενιές, και ως τέτοιες, θα παραμείνουν για πάντα σχετικές και επίκαιρες.