Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
|

  Εστέρ Φλωρεντίν (1932)

  Η Εστέρ Φλωρεντίν γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Πατέρας της ήταν ο Μπεντσιόν Αλτσέχ και μητέρα της η Κλαίρη, το γένος Ματαλών. Είχε έναν μικρότερο αδερφό, τον Σολομώντα. Προπολεμικά η οικογένεια ζούσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ο πατέρας της διατηρούσε κατάστημα με υφάσματα. Μετά τον εγκλεισμό τους στο γκέτο, διέφυγαν στην Αθήνα και κρύφτηκαν σε διάφορα σπίτια, η Εστέρ χωριστά από τους γονείς της και τον μικρό της αδερφό. Το 1944 μετά από προδοσία οι γονείς της και ο μικρός της αδερφός συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς- Μπίρκεναου από το οποίο μόνο η μητέρα της επιβίωσε. Η ίδια το 1945 μετανάστευσε στην Παλαιστίνη όπου παρέμεινε μέχρι το 1950, οπότε επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Το 1951 παντρεύτηκε τον Θεσσαλονικιό Μωρίς Φλωρεντίν, που σώθηκε χάρη στη συμμετοχή του στην ένοπλη αντίσταση, και απέκτησε δύο παιδιά.

  Η ηχητική συνέντευξη έγινε το 2007 στο σπίτι της στην Αθήνα από τον Αλέξη Μενεξιάδη.

  Απόσπασμα της συνέντευξης:

  Η απόφαση

  Όταν σφίξανε τα πράγματα [στο γκέτο], καλό θα ήταν να φύγουμε από εκεί πέρα. Ένα πρωί μας είχε πει κάποιος ότι θα μας φυγάδευε. Και φύγαμε ξημερώματα και πήγαμε πάρα πολύ νωρίς κάπου που είχανε συνεννοηθεί φυσικά έναντι χρημάτων. Να μας πάει κάπου. Αυτός δεν ήρθε. Πήρε μεν τα χρήματα αλλά δεν ήρθε. Και έτσι αναγκαστήκαμε και γυρίσαμε στο σπίτι. Από εκεί και πέρα θυμάμαι ότι ψάχνανε για το πώς θα φύγουμε.

  Η προδοσία

  Ήταν Κυριακή πρωί. Εκείνο την Κυριακή [ο αδελφός μου] ήταν έτοιμος να τον πάει η μητέρα μου στο σπίτι της κυρίας που μέναμε [παλαιότερα] στην Κολιάτσου, στο πρώτο που είχαμε μείνει. Η κυρία αυτή θα έπαιρνε στην Κηφισιά τον αδελφό μου. Αυτοί είχανε σπίτι [εκεί], πού είναι το τέρμα του τραίνου, εκεί πέρα κάπου. […] Για να φύγει και ο μικρός από τη μέση. Αλλά δεν πρόλαβε. Η κυρία που έκρυβε την μητέρα μου και τον πατέρα μου τους πρόδωσε. Το καταλάβαμε μετά ότι αυτή τους πρόδωσε. Τον αδελφό μου η μητέρα μου τον είχε βγάλει από τη σκάλα. Ήταν ισόγειο. Ένας Έλληνας κι ένας Γερμανός μπήκαν στο σπίτι. Από ό,τι μας είπαν ο Έλληνας κατάλαβε ότι υπήρχε παιδί μες στο σπίτι, γιατί η μαμά μου είχε μαζέψει τα πράγματα για να τον πάει στην Κηφισιά και τον έβγαλε έξω. Η κόρη της κυρίας πήγε έξω και τον έφερε μέσα, οπότε τον πήρανε.

   

  Δείτε την Ψηφιακή Παρουσίαση

  Επιστροφή