Στην προσπάθειά του να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, το Εβραϊκό Μουσείο προχώρησε στη δημιουργία Μουσειοσκευών. Κάθε Mουσειοσκευή περιέχει πλούσιο εποπτικό και διαδραστικό υλικό για μια ζωντανή παρουσίαση στην τάξη, καθώς και ενημερωτικό υλικό για τον διδάσκοντα.

Πρόκειται για μια καινοτομία η οποία βασίζεται σε δοκιμασμένη μουσειακή πρακτική, και σκοπό έχει, είτε να προετοιμάσει τα παιδιά για την επίσκεψή τους στο Μουσείο, είτε να προσφέρει – κυρίως για μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο – την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το υλικό του Μουσείου και να ενημερωθούν για τα θέματα που εξετάζει, μέσα στην τάξη τους.

Η πρώτη Μουσειοσκευή με θέμα «Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» βασίστηκε στην ομώνυμη έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου και μπορεί να συνοδευτεί από την περιοδεύουσα μορφή της έκθεσης, για ταυτόχρονη παρουσίαση. Η Μουσειοσκευή παρουσιάζει τις ιστορίες παιδιών Εβραϊκής καταγωγής από όλη την Ελλάδα που έζησαν τα γεγονότα της εποχής. Λόγω των ηλικιών στις οποίες απευθύνεται, αποφεύγεται ο τονισμός της φρίκης, χωρίς όμως να αποσιωπάται το έγκλημα. Γι αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις ιστορίες των κρυμμένων παιδιών, ενώ, με αναφορές σε σημερινές γενοκτονίες και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γίνεται η σύνδεση με το σήμερα, ώστε να τονίζεται η χρησιμότητα της μνήμης για την αποφυγή ενός Ολοκαυτώματος στο μέλλον.

Η δεύτερη Μουσειοσκευή με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-’44», δημιουργήθηκε με αφορμή την ομότιτλη περιοδεύουσα έκθεση. Το πλούσιο εποπτικό και ενημερωτικό υλικό της είναι σχεδιασμένο για χρήση στην τάξη και σκοπό έχει να εισάγει τους μαθητές στο θέμα με τρόπο ενδιαφέροντα και παραστατικό. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Γυμνασίου και στοχεύει να εμπλουτίσει το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου και να αποτελέσει αφετηρία για την εξέταση και άλλων σχετικών θεμάτων της Ιστορίας.