Επίσκεψη του Συλλόγου Φίλων του ΕΜΕ σε AUSCHWITZ- ΚΡΑΚΟΒΙΑ- ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Στις 9 Μαΐου, μια ομάδα από 40 άτομα ξεκίνησαν από Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο και Ουάσιγκτον με προορισμό την Πολωνία συμμετέχοντας στην 2η εκδρομή του Συλλόγου Φίλων του ΕΜΕ.

Περάσαμε 4 ανεπανάληπτες μέρες στην Κρακοβία, στο Άουσβιτς, και στην Βαρσοβία. Η επιτυχία ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας, με αποτέλεσμα να κερδίσουμε 15 νέους Φίλους αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον των δραστηριοτήτων του Συλλόγου.
Θα αφήσουμε τους εκδρομείς να περιγράψουν την εμπειρία τους:

“Γυρίσαμε συγκλονισμένοι από τις δυνατές και σκληρές εμπειρίες στο Άουσβιτς για το στυγερό έγκλημα του Ολοκαυτώματος, ίσως το χειρότερο σημείο βιαιότητας και κατάπτωσης του ανθρώπου, λαμβάνοντας υπόψη ότι έγινε στην “πολιτισμένη” Ευρώπη, στα μέσα του 20ου αιώνα, μόλις πριν από 65 χρονιά! Ελπίζουμε ότι η γνώση της ιστορίας θα βοηθήσει την ανθρωπότητα στην αποφυγή στο μέλλον τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων, διαψεύδοντας τον Θουκυδίδη για την φύση του ανθρώπου”.

“Οφείλω να υπογραμμίσω ότι η επίσκεψη-προσκύνημα στο Άουσβιτς και Μπίρκεναου ήταν για εμένα τουλάχιστον μια καθυστερημένη εξόφληση οφειλής προς τα εκατομμύρια των βασανισμένων και θανατωθέντων από τους Γερμανούς φασίστες”.

“Flying back gave me time to reflect on the beautiful people I met and the shocking new knowledge that I obtained. This was a rewarding trip from many many points of view».

«We would like to thank you for putting together such a truly rewarding and important trip. We are the Lucky ones in so many ways…!».

“Παράλληλα, οι άψογα οργανωμένες επισκέψεις στην Κρακοβία και την Βαρσοβία και στα διάφορα μουσεία μας έμαθαν πολλά και ενδιαφέροντα για τον Εβραϊσμό στην Πολωνία, αλλά και για την ιστορία και τον πολιτισμό της Πολωνίας ………και ομολογουμένως εντυπωσιαστήκαμε από τα πόσα πολλά κατάφεραν οι Πολωνοί μέσα σε λίγες δεκαετίες από την μετάβαση τους από τον Κομμουνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως και να ζηλέψαμε λίγο …….”.

“Επιστρέψαμε σοβαρά πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό. Οι επιλογές σας ήταν άριστες σε όλα τα μέτωπα – μεταφορές, ξεναγήσεις, ξενοδοχεία, εστιατόρια…”.

“Το ταξίδι τέλειο, όλα οργανωμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και η ομάδα απίθανη και απόλυτα συντονισμένη. Από τώρα μέσα στο επόμενο ταξίδι”.

 “Και βέβαια θα συμμετάσχουμε στο επόμενο ταξίδι που θα οργανώσετε!!”.

Ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν σε ένα τόσο απαιτητικό ταξίδι.

Επίσης ευχαριστώ το γραφείο GS Travel και τους συνεργάτες του που συνέβαλαν αποφασιστικά στην άψογη τέλεση του.

Γκυ Νατάν
Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του ΕΜΕ