Επίσκεψη μαθητών από το Νομό Μαγνησίας

Την Τετάρτη 8 Μαΐου επισκέφτηκαν το ΕΜΕ 40 μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου από σχολεία του Νομού Μαγνησίας. Η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας του ΕΜΕ με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η οποία είναι επιφορτισμένη με το πρόγραμμα αυτό και ανέλαβε την προετοιμασία και διοργάνωση της εκδρομής και της επίσκεψης, καθώς και με την συνεργασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας και του Υπουργείου Παιδείας, για τη δημιουργία διαγωνισμού με βραβείο μια εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών στον εμβληματικό τόπο μνήμης, στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Όλοι οι μαθητές παρακολούθησαν αρχικά μια εισαγωγή για τους Εβραίους της Ελλάδας από την Αναστασία Λουδάρου, αρχαιολόγο και ειδική ερευνήτρια του ΕΜΕ και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο μουσείο από την Οριέττα Τρέβεζα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο τη γνωριμία με τις ελληνοεβραϊκές κοινότητες και τις παραδόσεις τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Ολοκαυτώματος από την ιστορικό και ειδική ερευνήτρια του ΕΜΕ, Αλεξάνδρα Πατρικίου και συζήτησαν μαζί της εκτενώς.

Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού καθώς και οι επιβλέποντες καθηγητές τους παρακολούθησαν στη συνέχεια προπαρασκευαστικό σεμινάριο, κατάλληλο για την εκπαιδευτική επίσκεψη στο πρώην στρατόπεδο. Συζητήθηκαν λεπτομέρειες για το ίδιο το στρατόπεδο, δίνοντας έμφαση στις εμπειρίες των Ελλήνων Εβραίων που εκτοπίστηκαν και δολοφονήθηκαν εκεί. Οι συγκεκριμένες αυτές ιστορίες κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών, οι οποίοι ζήτησαν να διαβάσουν περαιτέρω μαρτυρίες που τους προτάθηκαν (Ερρίκος Σεβίλλιας και Σλόμο Βενέτσια). Ακολούθησαν ταξιδιωτικές συμβουλές και οδηγίες. Οι υπόλοιποι μαθητές ξεναγήθηκαν στη περιοδική έκθεση του ΕΜΕ και παρακολούθησαν σύντομο ντοκιμαντέρ για τις εβραϊκές γειτονιές της Ελλάδας. Φεύγοντας δόθηκε σε όλους σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.