Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
|

    Έναρξη νέου διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος “Her Stories”

    Tο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη νέου διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Her Stories» [Οι ιστορίες της] σε συνεργασία με ακόμη πέντε ευρωπαίους εταίρους τη Centropa (Zentrum für jüdische geschichte des 20. jahrhunderts ev) (Αμβούργο, Γερμανία), τη Centropa Alipitvany (Ουγγαρία), την Jugend- & Kulturprojekt e.V. (JKPeV) (Δρέσδη, Γερμανία), το Fundacja Galicia Jewish Heritage Institute (Πολωνία) και την Mozaika (Ισπανία), χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος CERV.

    Το έργο «Her Stories» αποσκοπεί στην ενίσχυση της μνήμης της εβραϊκής ιστορίας του 20ού αιώνα και του Ολοκαυτώματος μέσα από την ανάδειξη επτά ιστοριών Εβραίων γυναικών σε Πολωνία, Ελλάδα, Ισπανία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία και Ουγγαρία. Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, που θα κυμαίνονται από εργαστήρια και σεμινάρια εκπαιδευτικών έως διαγωνισμούς και δημόσιες εκδηλώσεις, επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση τόσο των καθηγητών, όσων και των μαθητών με θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή διάσταση της εβραϊκής ιστορίας και του Ολοκαυτώματος.

    Οι ιστορικοί του ΕΜΕ, Δρ. Αλεξάνδρα Πατρικίου και Δρ. Μαρία Βασιλικού βρέθηκαν στο Βερολίνο στις 20 και 21 Ιανουαρίου για την έναρξης εργασιών του προγράμματος (kick-off meeting), όπου πραγματοποίησαν παρουσίαση της ιστορίας της Λίζας Μάνο Πίνχας. Η ιστορία της Λίζας Πίνχας, αποτελεί για το ΕΜΕ μια από τις πιο ιδιαίτερες ιστορίες του αρχείου του, καθώς μέσα από την ανάγνωση των χειρόγραφων της, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την δύσκολη μεταπολεμική πραγματικότητα που κρίθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Εβραίοι – άνδρες και γυναίκες. Η Λίζα Πίνχας, μέχρι και τον θάνατο της, αφιέρωσε την ζωή της στο να μην ξεχάσει κανείς τι συνέβη στο Ολοκαύτωμα, έργο που διαρκώς επιδιώκει και το ΕΜΕ να επιτύχει μέσα από τις δράσεις του.