Ελληνική Ομοσπονδία Σωματείων Φίλων των Μουσείων (Ε.Ο.Σ.Φ.Ι.Μ.)

Ιδιαίτερα εποικοδομητικές είναι οι σχέσεις του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου μας με την Ελληνική Ομοσπονδία Σωματείων Φίλων των Μουσείων (Ε.Ο.Σ.Φ.Ι.Μ.), οργανισμό ο οποίος έχει επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητές του τα τελευταία χρόνια.

Στις 4 Μαρτίου 2001 η Ε.Ο.Σ.Φ.Ι.Μ. και ο Σύλλογος Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου οργάνωσαν στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου διάλεξη και ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οι διαχρονικές μεταμορφώσεις του ρατσισμού». Την εισαγωγή στο θέμα έκανε ο καθηγητής κοινωνιολογίας της σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και συγγραφέας του βιβλίου Ο Ευρωπαϊκός Ρατσισμός – Εισαγωγή στο Φυλετικό Μίσος, κ. Ζήσης Παπαδημητρίου. Τη συζήτηση ακολούθησε μικρή δεξίωση στο φουαγιέ του Μουσείου.

Το Μουσείο μας συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών την 14η Μαΐου 2004, εκ μέρους της Ομοσπονδίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με τίτλο «Τα Ελληνικά Μουσεία και ο θεσμός των «Φίλων»: Προκλήσεις & Προοπτικές στον 21ο αιώνα».

Η κ. Ζανέτ Μπαττίνου, ως Διευθύντρια του Μουσείου, έλαβε μέρος με μία ομιλία της εκδήλωσης με τίτλο «Συγκέντρωση Πόρων και Χρηματοδότηση Προγραμμάτων: Η περίπτωση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος», στην οποία ανέπτυξε τους τρόπους και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Μουσείο μας προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και τα προγράμματά του, κάνοντας λεπτομερή αναφορά στο Διεθνές Πρόγραμμα Εξεύρεσης Πόρων και το ειδικό ηλεκτρονικό εργαλείο που το υποστηρίζει (Μ.Ι.Μ.S. – Σύστημα Διαχείρισης Μουσειακών Πληροφοριών).