Εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΜΕ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με αφορμή τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσων στις 31 Οκτωβρίου 2017 στο Κατάλυμα της Γαλλίας και οδός Ιπποτών Μεσαιωνική Πόλη στη Ρόδο, με θέμα: «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής».

Την ώρα των εγκαινίων (18:00 με 20:00) θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες και σχολικές ομάδες από τη μουσειοπαιγαγωγό του ΕΜΕ Οριέττα Τρέβεζα-Σούση.

Η περιοδική έκθεση θα λάβει χώρα από 1 Νοεμβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Τα σχολεία που θα την επισκεφτούν θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την σχετική μουσειοσκευή και να προμηθευτούν  εκπαιδευτικό υλικό για την συνέχεια του προγράμματος στο σχολείο. Επίσης θα έχουν  την ευκαιρία να γνωριστούν με τα ίδια τα κρυμμένα παιδιά Ρένα Μόλχο και Αλέξανδρος Σιμχά, και να ακούσουν τις ιστορίες τους καθώς και να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις. Η έκθεση διερευνά, μέσα από ιστορίες παιδιών από όλη τη χώρα, το θέμα των ελληνόπουλων εβραϊκού θρησκεύματος που κρύφτηκαν κατά τη γερμανική κατοχή και έτσι  κατάφεραν να σωθούν.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος αυτού είναι οι συμμετέχοντες να προβληματιστούν  πάνω σε ζητήματα πάντοτε επίκαιρα, όπως η φρίκη του πολέμου, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η έννοια της ταυτότητας, η κοινωνική ανεκτικότητα, το δικαίωμα της διαφορετικότητας, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.