Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που έχει οριστεί να είναι η 27η Ιανουαρίου κάθε έτους, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος την  Κυριακή 28 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω σχετικές δραστηριότητες:

 10:30 – 11:30

Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του ΕΜΕ, με έμφαση στη συλλογή του Ολοκαυτώματος, που περιλαμβάνει έρευνα στο διαδραστικό κέντρο πληροφόρησης (Infokiosk) για το Ολοκαύτωμα, καθώς και στην νέα περιοδική έκθεση του ΕΜΕ με τίτλο «Μέσα από το φακό του Νισήμ Λεβή: μια οικογένεια, μια εποχή».

11:30 – 12:30

  • Εκπαιδευτικό οικογενειακό πρόγραμμα με τίτλο: «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-44», που εστιάζει σε συγκεκριμένα αντικείμενα της συλλογής του Ολοκαυτώματος, τα οποία τα παιδιά καλούνται με τους γονείς τους να τα συνδέσουν με συγκεκριμένες ατομικές ιστορίες επιζησάντων.

Στο χώρο Προβολών

 11:30 – 12:30

  • «Οββαδίας Μπαρούχ. Ας είναι η Μνήμη σου Αγάπη». Ένα ντοκιμαντέρ του ιδρύματος Yad Vashem, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ζωή του Ελληνοεβραίου Οββάδια Μπαρούχ. Χωρίζεται σε τρία μέρη: στο πρώτο μέρος  αναφέρεται στη ζωή του πριν από τον πόλεμο στη Θεσσαλονίκη, στο δεύτερο μέρος η περίοδος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου εκτοπίζεται με την οικογένεια του στο στρατόπεδο εξόντωσης του Auschwitz, και στο τρίτο μέρος τη ζωή του μετά την εγκατάστασή του στο Ισραήλ. Προτείνεται για μαθητές Λυκείου.

12:30 – 13:30

  • «Το Τραγούδι της Ζωής». Ένα ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση, που αναφέρεται στην σωτηρία των Εβραίων της Ζακύνθου. Η προβολή συνοδεύεται από συζήτηση για την τύχη των Εβραίων της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και από εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αφορμή τη συγκεκριμένη ιστορία διάσωσης (δημιουργική γραφή, καλλιτεχνική δημιουργία, σύνταξη δημοσιογραφικού άρθρου). Προτείνεται για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.