Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Ομάδες και Οικογένειες

To πρόγραμμα «Η ιστορία του Αλμπέρτου» αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση στο θέμα του Ολοκαυτώματος, συνυφασμένη με την προσπάθεια του Μουσείου για μια βιωματική προσέγγιση της διαδικασίας της μάθησης, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας και προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά στο θέμα.

Πρόκειται για ένα θεατρικό παιχνίδι, την παντομίμα «Η ιστορία του Αλμπέρτου», στην οποία συμμετέχουν τα παιδιά, με θέμα την τύχη μιας πενταμελούς οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη κατά το Ολοκαύτωμα. Βάση της αφήγησης είναι το ημερολόγιο του Αλμπέρτου, η ιστορία του οποίου δημιουργήθηκε από το συνδυασμό των αυθεντικών αναμνήσεων τριών παιδιών που έζησαν στα χρόνια του Ολοκαυτώματος.

Το δρώμενο εξελίσσεται στα διάφορα επίπεδα του Μουσείου και σκοπό έχει να βιώσουν τα παιδιά τα γεγονότα που αντιμετώπισαν συνομήλικοί τους στα χρόνια του πολέμου, να συνειδητοποιήσουν την ευκολία με την οποία ανατρέπονται οι καταστάσεις και την ευάλωτη φύση της ευτυχίας, της ειρήνης και της ίδιας της ζωής.

Ένα επιπλέον θετικό σημείο είναι η συνεργασία και η ομαδική δημιουργία, οι οποίες επιστρατεύονται από τα παιδιά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Το παιχνίδι ενθαρρύνει επίσης την ανάπτυξη υπευθυνότητας ενώ, μέσω της ιστορίας των περιπετειών της οικογένειας του Αλμπέρτου, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντες και την αντίληψή τους.