Εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σχεδιάστηκε εξ αρχής ως εκπαιδευτικό μουσείο και είναι το μόνο ίδρυμα στην Ελλάδα που προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα το Ολοκαύτωμα.

Τα προγράμματα αυτά, για παιδιά έως 18 ετών, κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των προτεραιοτήτων του Μουσείου. Περιλαμβάνουν μια σύντομη εισαγωγική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση, την παρακολούθηση σχετικής βιντεοταινίας, συζήτηση στο χώρο της έκθεσης του Ολοκαυτώματος, και τη μελέτη επιλεγμένων εγγράφων και φωτογραφιών.

Ο σχεδιασμός κάθε προγράμματος εξαρτάται από την ηλικία των επισκεπτών, το επίπεδο γνώσεων και τα ειδικότερα ενδιαφέροντά τους. Πληροφοριακό υλικό και βιβλιογραφία τίθεται στη διάθεση των συνοδών τους, για να βοηθήσει την προετοιμασία της επίσκεψης και τη συμμετοχή στις σχετικές δραστηριότητες. Θεατρικά παιχνίδια, όπως η παντομίμα «Η ιστορία του Αλμπέρτου», χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν το επίπεδο πληροφόρησης, και το βαθμό κατανόησης και ευαισθησίας των νέων επισκεπτών.

Το Μουσείο πρόθυμα θέτει αυτά τα προγράμματα στη διάθεση σχολείων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το σχετικό με το Ολοκαύτωμα υλικό. Μια μικρή φωτογραφική έκθεση με θέμα το Ολοκαύτωμα διατίθεται για παρουσιάσεις σε σχολεία και έχει υπάρξει αντικείμενο συχνής ζήτησης, για μακρύ χρονικό διάστημα.

Επίσης, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σχεδίασε και πραγματοποίησε ένα σεμινάριο για δασκάλους και καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μουσειοπαιδαγωγούς με θέμα: «Διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα». Το πρώτο σεμινάριο, που έγινε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2004, σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και ακολουθήθηκε από ένα δεύτερο, το 2005 στη Θεσσαλονίκη.

Οι Μουσειοσκευές αποτελούν μια ακόμη εκπαιδευτική καινοτομία του Ε.Μ.Ε. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες βαλίτσες με πλούσιο εποπτικό υλικό, το οποίο δίνει στο διδάσκοντα τη δυνατότητα, έπειτα από μικρή προετοιμασία των μαθητών, να τους εισάγει στο ανάλογο θέμα. Βασισμένες σε μια δόκιμη διεθνή πρακτική, εμπλουτισμένες με πρωτότυπο, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου διδακτικού σκοπού υλικό, οι Μουσειοσκευές αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, ιδιαίτερα σε σχολεία που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Εβραϊκό Μουσείο.

Η πρώτη Μουσειοσκευή, με θέμα «Κρυμμένα παιδιά κατά τη διάρκεια της Κατοχής» παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου σεμιναρίου εκπαιδευτικών (2004) ενώ η νέα, με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941-44» στο δεύτερο σεμινάριο.

Στα πλαίσια του ίδιου σεμιναρίου, το Ε.Μ.Ε. παρουσίασε τρεις νέες εκδόσεις: ένα εγχειρίδιο μελέτης για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, βασισμένο σε ιστορικά στοιχεία και υλικό από το αρχείο και συλλογή του Μουσείου και δύο εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά. Το πρώτο διηγείται την ιστορία του Ολοκαυτώματος μέσα από τις περιπέτειες ενός ζευγαριού ξυλοπάπουτσων από τη συλλογή του Ε.Μ.Ε., ενώ το δεύτερο, για μικρότερα παιδιά, στοχεύει σε διαθρησκευτική γνωριμία μέσα από την ιστορία της φιλίας δύο παιδιών.

Ως εκπαιδευτικό Μουσείο, το Ε.Μ.Ε. έχει αναλάβει τη σημαντική κοινωνική αποστολή να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ανάγκη για κατανόηση και σεβασμό μεταξύ ανθρώπων και λαών, παρουσιάζοντας μια παράλληλη όψη του Ελληνικού λαού και διδάσκοντας για τη διαφορετικότητα και τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως όλες οι δραστηριότητες του Μουσείου με θέμα το Ολοκαύτωμα συντελούν στην προαγωγή των ιδεωδών της δημοκρατίας, της κοινωνικής υπευθυνότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσφέροντας γνώση και ακριβή πληροφόρηση, όπλα ισχυρά ενάντια στην άγνοια, την προκατάληψη και τη μισαλλοδοξία, το Εβραϊκό Μουσείο προσπαθεί να υπηρετήσει τον αγώνα για ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.