Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
|

    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο 9ο Γυμνάσιο Ιλίου

    Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 η Αλεξάνδρα Πατρικίου, ιστορικός και ερευνήτρια του ΕΜΕ μαζί με την Οριέττα Τρέβεζα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΕΜΕ επισκέφθηκαν το 9ο Γυμνάσιο Ιλίου, μετά από πρόσκληση της καθηγήτριας γερμανικών, Αθηνάς Αθουσάκη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το Ολοκαύτωμα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου).

    Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Yad Vashem «Η ιστορία του Οβάδια Μπαρούχ: Ας είναι η μνήμη σου αγάπη», το οποίο δείχνει την διαδρομή του Θεσσαλονικιού Οβάδια που εκτοπίζεται στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, όπου γνωρίζει και την επίσης Θεσσαλονικιά Αλίζα Τσαρφατή, με την οποία παντρεύονται μεταπολεμικά και μεταναστεύουν στο Ισραήλ. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση, που εστίασε κατά κύριο λόγο στα γεγονότα του διωγμού των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέραν αυτού, δόθηκε η αφορμή να απαντηθούν απορίες σε σχέση με τις εβραϊκές κοινότητες του ελλαδικού χώρου, με την εβραϊκή θρησκεία, καθώς και με άλλα θύματα των ναζιστικών πολιτικών. Τέλος, τους δόθηκε από το ΕΜΕ σχετικό εκπαιδευτικό υλικό για τον εμπλουτισμό της σχολικής τους βιβλιοθήκης.

    Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε δύο φορές, πρώτα με τους μαθητές Α΄ και Β΄ Γυμνασίου 10:00 με 11:30 και στη συνέχεια επαναλήφθηκε 12:00 με 13:30 για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου.