Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
|

    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο 9ο Γυμνάσιο Ιλίου

    Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 η Αλεξάνδρα Πατρικίου, ιστορικός και ερευνήτρια του ΕΜΕ μαζί με την Οριέττα Τρέβεζα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΕΜΕ επισκέφθηκαν το 9ο Γυμνάσιο Ιλίου, μετά από πρόσκληση της καθηγήτριας γερμανικών, Αθηνάς Αθουσάκη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το Ολοκαύτωμα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου).

    Προβλήθηκε για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου η ισραηλινή ταινία ντοκυμαντέρ «Numbered», Ντάνα Ντόρον, Γιουριέλ Σιναΐτης, 2012, η οποία αναφέρεται σε διαφορετικές εμπειρίες επιζησάντων των στρατοπέδων, και στον τρόπο με τον οποίο όλοι αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετώπισαν τη στρατοπεδική εμπειρία. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές.

    Στη συνέχεια, προβλήθηκε για τους μαθητές της Α΄ και Β’ Γυμνασίου το ντοκιμαντέρ του Yad Vashem «Η ιστορία του Οβάδια Μπαρούχ: Ας είναι η μνήμη σου αγάπη», το οποίο δείχνει την διαδρομή του Θεσσαλονικιού Οβάδια που εκτοπίζεται στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, όπου γνωρίζει και την επίσης Θεσσαλονικιά Αλίζα Τσαρφατή, με την οποία παντρεύονται μεταπολεμικά και μεταναστεύουν στο Ισραήλ. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση, που εστίασε κατά κύριο λόγο στα γεγονότα του διωγμού των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέραν αυτού, δόθηκε η αφορμή να απαντηθούν απορίες σε σχέση με τις εβραϊκές κοινότητες του ελλαδικού χώρου, με την εβραϊκή θρησκεία, καθώς και με άλλα θύματα των ναζιστικών πολιτικών.