Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021
|

  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη

  Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019 η Αλεξάνδρα Πατρικίου, ιστορικός και ερευνήτρια του ΕΜΕ, μαζί με την Οριέττα Τρέβεζα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΕΜΕ και ο κ. Αλέξανδρος Σιμχά που κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής υπήρξε «κρυμμένο παιδί» επισκέφθηκαν τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη  μετά από πρόσκληση της καθηγήτριας κ. Νατάσσας Μερκούρη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το Ολοκαύτωμα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου).

  Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Yad Vashem «Η ιστορία του Οββάδια Μπαρούχ: Ας είναι η μνήμη σου αγάπη», το οποίο δείχνει τη διαδρομή του Θεσσαλονικιού Οββάδια που εκτοπίζεται στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Εκεί γνωρίζει την επίσης Θεσσαλονικιά Αλίζα Σαρφατή, με την οποία παντρεύονται μεταπολεμικά και μεταναστεύουν στο Ισραήλ.

  Στη συνέχεια ο κ. Αλέξανδρος Σιμχά μοιράστηκε μαζί μας την προσωπική του εμπειρία ως παιδί που αναγκάστηκε να χωριστεί από την υπόλοιπη οικογένειά του και να κρυφτεί σε χριστιανική οικογένεια έχοντας ψεύτικο χριστιανικό όνομα. Εκτός από την εμπειρία της Κατοχής, μίλησε και για την επανένωση με την οικογένειά του μεταπολεμικά.

  Ακολούθησε συζήτηση που εστίασε κατά κύριο λόγο στα γεγονότα του διωγμού των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέραν αυτού, δόθηκε η αφορμή να απαντηθούν απορίες σε σχέση με τις εβραϊκές κοινότητες του ελλαδικού χώρου, με την εβραϊκή θρησκεία, καθώς και με άλλα θύματα των ναζιστικών πολιτικών. Τέλος, τους δόθηκε από το ΕΜΕ σχετικό εκπαιδευτικό υλικό για τον εμπλουτισμό της σχολικής τους βιβλιοθήκης.

  Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με 100 μαθητές της Α’, Β΄και Γ΄Γυμνασίου 10:00 με 12:00.