Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022
|

  Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος – «The HOME Project»

  Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό «The HOME Project», εκπαιδευτική επίσκεψη παιδιών στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

  Η «The HOME Project» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες παιδιών προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα μόνα τους. Παιδιά που ζουν στον δρόμο, σε καταυλισμούς, αστυνομικά τμήματα, και κέντρα κράτησης βρίσκουν καταφύγιο στο ασφαλές περιβάλλον των ξενώνων μας, όπου παρέχουμε ένα ολιστικό πλαίσιο υπηρεσιών παιδικής προστασίας μέσα από ένα εξατομικευμένο πλάνο δράσης που συμπεριλαμβάνει ψυχολογική, εκπαιδευτική, κοινωνική, παιδαγωγική και νομική υποστήριξη, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ένταξη.

  Στόχος της συνεργασίας των θεσμών είναι τόσο η ενίσχυση της πολιτιστικής εκπαίδευσης των μελών της, όσο και η κοινωνική τους ένταξη.

  Συμμετείχαν 2 ομάδες:

  • Ξενώνας παιδιών δημοτικού, ηλικίες 6 – 12, (ομάδα 12 ατόμων), μαζί με τρία άτομα, διερμηνείς και συντονιστές του προγράμματος (12:00 – 13:00).

  Η εκπαιδευτική επίσκεψη ξεκίνησε με  γενική  γνωριμία με το μουσείο. Μιλήσαμε για τις θρησκείες, τους χώρους προσευχής, τα ιερά κείμενα, τα θρησκευτικά σύμβολα και πρακτικές, εντοπίζοντας τα κοινά στοιχεία με τις εκάστοτε θρησκείες των παιδιών. Στη συνέχεια, γνωρίσαμε τις εβραϊκές γιορτές, τα ήθη και τα έθιμα, και συζητήσαμε για τις κοινές ανθρώπινες ανάγκες. Τα παιδιά μοιραστήκαν μαζί μας εμπειρίες από τον εορτασμό των εορτών των θρησκειών τους, ενώ περιέγραψαν έθιμα, αναφορικά με τη διατροφή και την ενδυμασία του τόπου τους. Μιλήσαμε για τον εορτασμό της εβραϊκής γιορτής του Χανουκά (Γιορτή των Φώτων), μαθαίνοντας για τα έθιμά του, παίζοντας με την σβούρα και ακούγοντας παραδοσιακά τραγούδια. Κλείνοντας, δοκιμάσαμε παραδοσιακά γλυκίσματα και δόθηκε δώρο φυλλάδιο χειροτεχνίας για την κατασκευή σβούρας, εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και μια κούπα για κάθε παιδί.

  • Ξενώνας κοριτσιών με ανήλικες μητέρες και μωρά, ηλικίες 13-18, (ομάδα 3 ατόμων) μαζί με τρία άτομα, διερμηνείς και συντονιστές του προγράμματος (13:00 – 14:00).

  Η εκπαιδευτική δράση ξεκίνησε με  γενική  γνωριμία με το μουσείο, εστιάζοντας στις τρεις κύριες μονοθεϊστικές θρησκείες και στις αντίστοιχες χρονικά γιορτές.  Συζητήσαμε και περιγράψαμε χριστιανικά και μουσουλμανικά έθιμα, αναφορικά με τον χώρο προσευχής, τα ιερά κείμενα, τις γιορτές, τη διατροφή, τον κύκλο της ζωής, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τα αντίστοιχα εβραϊκά. Συνεχίσαμε στο χώρο του Εβραϊκού Μουσείου που αναφέρεται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές και προσωπικές ιστορίες εκείνης της περιόδου. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, με σχόλια και παρατηρήσεις των παιδιών. Τέλος, δοκιμάσαμε μαζί παραδοσιακά γλυκίσματα και τους δόθηκε ως δώρο, αναμνηστική κούπα του Μουσείου.

  Στο πλαίσιο της επίσκεψης, διανεμήθηκαν ειδικά έντυπα αξιολόγησης του προγράμματος, με στόχο την κατανόηση των αναγκών των συγκεκριμένων ομάδων, την βελτιστοποίηση του προγράμματος και ιδέες για την υλοποίηση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία  με το «The HOME Project».

  ©ΕΜΕ, Δεκέμβριος 2021.