Εκδήλωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος 2023

Με τη «σκιά» του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας να πλανάται ως διαχρονική απειλή, εν μέσω ανησυχητικών γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 2022, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Ολοκαυτώματος, με την οργανωτική ευθύνη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο φημισμένος εικονογράφος -και καθηγητής της Σχολής Εικαστικών Τεχνών- Βίκτωρ Κόεν (Victor Koen), καθήλωσε τους παρευρισκόμενους με μια συναισθηματικά φορτισμένη όσο και προσεγμένη παρουσίαση, με πρωταγωνιστές μέλη της οικογένειάς του από την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, που βίωσαν τον ξεριζωμό, τη σκιά του θανάτου αλλά και τα σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια την περίοδο της ναζιστικής θηριωδίας.

Ακολουθώντας τις ιστορίες και οδεύοντας βήμα – βήμα στις «σκοτεινές» εκείνες ημέρες, που κόστισαν ή σημάδεψαν για πάντα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, ο κ. Κόεν επανέλαβε πως ουδείς πρέπει να ξεχάσει ή να παραβλέψει όσα υπέφεραν οι Εβραίοι -αλλά και εν γένει η ανθρωπότητα- από το ναζισμό.

Ξεχωριστό τόνο έδωσε η ανάγνωση αυθεντικών επιστολών μεταξύ μελών εβραϊκών οικογενειών που είχαν χωριστεί από τις Έσθερ Ερέρα (Esther Errera) και Σίβαν Κόεν (Sivan Koen), οι οποίες έντυσαν με την φωνή τους τα συναισθήματα αγωνίας, απόγνωσης αλλά και κρυφής ελπίδας εκείνων των μητέρων που αδημονούσαν να λάβουν μια απάντηση από τα παιδιά τους και να βεβαιωθούν ότι είναι ακόμα ζωντανά.

Στη συνέχεια, οι Νεκτάριος Αντωνίου και Ειρήνη Τορνεσάκη (Erini) έντυσαν με τις μοναδικές φωνές τους ένα μουσικό πρόγραμμα που περιελάμβανε μια εβραϊκή μουσική αλλά και δημιουργήματα όπως το «Ασμα Ασμάτων» και το «Σμυρνέικο Μινόρε», σε σύμπραξη με τον Αμερικανό Μάικλ Μπράουν (Michael Brown), που έβαλε τη δική του πινελιά στην άρτια διαμόρφωση του προγράμματος.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου στην Αθήνα, Σολομών Ασερ (Solomon Asser) και η Ραββίνος Νταϊάνα Γκέρσον (Dianna S. Gerson).

Τον συντονισμό ανέλαβε ο Λέων Λεβί (Leon Levy).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την οργανωτική ευθύνη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Παρόντες ήταν ακόμη ο νέος Μ.Α. της Ελλάδας στα Η.Ε., Ευάγγελος Σέκερης, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας και ο πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου.

«Να περάσει το μήνυμα στους νέους»

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο γενικός πρόξενος, Ντίνος Κωνσταντίνου, έκανε λόγο για μια «από τις πλέον εμβληματικές εκδηλώσεις του Γενικού Προξενείου», τονίζοντας ότι η Ελλάδα διατρανώνει ότι «στέκεται στη σωστή πλευρά του δικαίου και της ανθρωπότητας».

«Μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα χάθηκε περίπου το 85% της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας πανελλαδικώς, δηλαδή ουσιαστικά αφανίστηκε. Όμως, και εδώ στη Νέα Υόρκη, έχουμε μια πολύ μεγάλη κοινότητα Ελλήνων Εβραίων», είπε ο κ. Κωνσταντίνου, κάνοντας ειδική αναφορά στον Σολομών Άσερ αλλά και την παρουσία της νεολαίας.

«Χαίρομαι πάρα πολύ, διότι σήμερα βλέπουμε εδώ πληθώρα νέων ανθρώπων και, αν θέλετε, αυτή είναι η βασική παράμετρος αυτής της εκδήλωσης. Δηλαδή, να μην ξεχάσουμε ποτέ και να μπορέσουμε το μήνυμα αυτό κατά της μισαλλοδοξίας, κατά του ναζισμού και οποιουδήποτε ολοκληρωτικού καθεστώτος να περάσει στις επόμενες γενιές, ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά στο μέλλον κάτι ανάλογο», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.

ΠΗΓΗ: ekirikas.com, 20.1.2023
Φωτογραφίες: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος