Εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη

Από τις 29-31 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν στην Νέα Υόρκη εκδηλώσεις οργανωμένες από το Σύλλογο Αμερικανών Φίλων του ΕΜΕ με σκοπό την παρουσίαση της επιστημονικής έκδοσης του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με τίτλο: Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG) – Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα (τέλη 4ου π.κ.ε./π.Χ. – 15ος αιώνας).

Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, η Διευθύντρια του Μουσείου κ. Ζανέτ Μπαττίνου και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.Μ.Ε. κ. Σαμουήλ (Μάκης} Μάτσας υποδέχθηκαν τα μέλη των Αμερικανών Φίλων του Μουσείου σε μια εκδήλωση ευρύτερη θεματικά, που πραγματοποιήθηκε στο Hebrew Union College, κατά την οποία παρουσιάστηκαν επιλεγμένες δραστηριότητες, επιτεύγματα και προγράμματα του Μουσείου, από τα 42 χρόνια της λειτουργίας του καθώς και η νέα έκδοση του Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG) που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2018.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, με πρόσκληση των Αμερικανών Φίλων του ΕΜΕ πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για την  παρουσίαση της επιστημονικής έκδοσης του Μουσείου, στο New York University, και συγκεκριμένα στο Institute for the Study of the Ancient World (ISAW). Η διευθύντρια του Μουσείου μίλησε για την σημαντική αυτή έκδοση, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΜΕ απηύθυνε επίσης σύντομο χαιρετισμό. Κύριος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο καθηγητής Εβραϊκής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Yeshiva, Prof. Steven Fine, που με αφορμή την έκδοση του ΕΜΕ, ανέπτυξε το θέμα «Jews and Samaritans in the Aegean Basin in Roman Antiquity».  

Με την ευκαιρία  των εκδηλώσεων αυτών και της παρουσίας στη Νέα Υόρκη του προέδρου, της διευθύντριας και μελών του ΔΣ του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, παρέθεσε δείπνο στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής προς τιμήν της Ελληνοεβραϊκής πολιτιστικής παράδοσης. Παρόντες στη βραδιά ήταν και παράγοντες της τοπικής ελληνικής κοινότητας καθώς και στελέχη του πανεπιστημίου New York και του ISAW.