Το Μουσείο είναι ανοικτό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023
|

  Εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης/ εγκατάστασης «Σαν πρόκες καρφώνονται οι λέξεις», το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

  Την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης/ εγκατάστασης «Σαν πρόκες καρφώνονται οι λέξεις», το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

  Τη βραδιά άνοιξε η διευθύντρια του ΕΜΕ, κ. Ζανέτ Μπαττίνου, καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και τους φίλους του μουσείου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Αρχικά, έδωσε ένα σύντομο χρονικό της δημιουργίας του Αρχείου Προφορικής Ιστορίας του Μουσείου, με  τις πρώτες δώδεκα συνεντεύξεις το 2001-2002 με αφορμή την περιοδική έκθεση του Μουσείου «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», και την σημερινή έκτασή του. Παράλληλα τόνισε τη σημασία της προφορικής μαρτυρίας και την παρακαταθήκη που αποτελεί για τις επόμενες γενιές, δεδομένης της αναπόφευκτης σταδιακής απουσίας των επιβιωσάντων από κοντά μας. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ηχητικές και οπτικοακουστικές πηγές του Αρχείου συνοδεύονται όπου δυνατόν,  από αυθεντικά έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, επιστολές κλπ, τεκμήρια που πλαισιώνουν, εικονογραφούν και επιβεβαιώνουν την ιστορία του κάθε πληροφορητή.

  Κλείνοντας, παρουσίασε το κέντρο πληροφόρησης που έχει τοποθετηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο στο χώρο της έκθεσης/εγκατάστασης, δίνοντας στον επισκέπτη και τον ερευνητή την δυνατότητα να περιηγηθεί διαδικτυακά και σε άλλα, διεθνή αρχεία προφορικών μαρτυριών με παρόμοια θεματολογία, στα όποια έχει πρόσβαση το ΕΜΕ, ως ερευνητικό κέντρο, όπως το Αρχείο Fortunoff του Παν/μιου Yale, το Visual History Archive του USC Shoah Foundation και το Memories of Occupation του Freie Universität.

  Τέλος, παρουσίασε την φωτογραφική έκθεση της εικαστικού Άρτεμης Αλκαλάη που περιλαμβάνει παρουσίαση φωτογραφικών πορτραίτων Ελλήνων Εβραίων Επιβιωσάντων από το Ολοκαύτωμα, ευχαριστώντας την για την εμπιστοσύνη στο μουσείο και προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να δράξουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί της.

  Η βραδιά έκλεισε με τους παρευρισκόμενους να περιηγούνται στους χώρους, τόσο της περιοδικής όσο και της μόνιμης έκθεσης, θαυμάζοντας τα εκθέματα και απολαμβάνοντας το κρασί που προσφέρθηκε.