Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023
|

  Εγκαίνια νέας προθήκης αφιερωμένης στους Εβραίους της Κρήτης

   Δελτίο Τύπου

  Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σας προσκαλεί την Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 στα εγκαίνια νέας προθήκης που θα εμπλουτίσει την μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

  Η προθήκη αυτή είναι αφιερωμένη στους Εβραίους της Κρήτης. Τα εκθέματα βασίζονται σε οικογενειακά κειμήλια των οικογενειών Καπόν, Μινέρμπο και Άλμπερτ, ενώ συνδυάζονται με σχετικά αντικείμενα από τις συλλογές του Ε.Μ.Ε. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοσμήματα, φωτογραφίες, έγγραφα και θρησκευτικά αντικείμενα, που χρονολογούνται περί τα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και αντικείμενα από την περίοδο της Κατοχής που ανήκαν στους διωκόμενους Εβραίους του νησιού.

  Τα αντικείμενα που θα παρουσιαστούν είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους πρόσφατες δωρεές των κ.κ. Ντόνας – Λίλιαν, Μωυσή και Ροβέρτου Καπόν, ενώ το έργο πραγματοποιήθηκε με την  ηθική και υλική προσφορά και συμβολή τους.

  Την ώρα των εγκαινίων, ο σοφολογιότατος ραβίνος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Γκάμπριελ Νεγρίν, θα ψάλλει επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των Εβραίων της Κρήτης.

  Ταυτόχρονα, σε παράπλευρο χώρο, θα προβάλλεται το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γ. Βαρδαρινού “Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη”,  για τη φωτιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του σκηνοθέτη, ενώ στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό της καταστροφής που υπέστη η πόλη τότε, ευγενική δωρεά του κ. Μωρίς Γκορμεζάνο.

  Εγκαίνια: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 στις 19:00. Open House: 18:00 – 20:00

  Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό – έντυπο υλικό μπορείτε να επικοινωνείτε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210-32 25 582, e-mail: [email protected].  Ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:30.