Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023
|

    Δραστηριότητες

    2017

    Τον Οκτώβριο, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου οργάνωσε την πρώτη εκδρομή του στην οποία συμμετείχαν 36 άτομα. Ήταν μια  τετραήμερη περιήγηση στο Ισραήλ. Μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα έγινε ξενάγηση και περπατήσαμε όλη την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, το Israel Museum, το Yad Vashem, το  Όρος Ελαίων, την Μασάντα, την Νεκρά Θάλασσα, την έρημο, και την Γιάφα, το Τελ Αβίβ και το Μουσείο Ράμπιν.

    Ήταν ομολογουμένως μια επιτυχημένη πρώτη γνωριμία με την χώρα του Ισραήλ, σύντομη μεν, ουσιαστική δε. Πολλοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν την επιθυμία να ξαναπάνε στο Ισραήλ. Ήδη ο Σύλλογος μελετάει την επόμενη εκδρομή του για το πρώτο εξάμηνο του 2018, που σύντομα θα ανακοινωθεί.

    2011

    Εβραίοι Καλλιτέχνες στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου: Τον Ιούνιο στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για την έκθεση «Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, η Ιστορικός Τέχνης Αλεξάνδρα van der Staaij μίλησε για τους Εβραίους Καλλιτέχνες της Συλλογής: Moise Kisling, Ossip Zadkine, Jules Pascin, Mela Muter, Victor Brauner, Man Ray, Arik Brauer, Sam Frances, Daniel Spoerri, Ronald Brooks Kitaj. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.

    2010

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσίασε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μελάνι και την Ελληνοαμερικανική Ένωση το νέο ποιητικό βιβλίο του Ιωσήφ Βεντούρα. Ο ποιητής επανέρχεται με το Κυκλώνιο στο τρομερό ιστορικό γεγονός της εξολόθρευσης των Εβραίων της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί. Η λέξη κυκλώνιο παραπέμπει στο δηλητηριώδες υλικό “Zyklon Β” το οποίο οι Ναζί χρησιμοποιούσαν για τη δολοφονία των εγκλείστων στο Άουσβιτς με βιομηχανικό τρόπο, αλλά και στην καταστροφική θύελλα που ονομάζουμε στη Μετεωρολογία κυκλώνα.

    Ο Ιωσήφ Βεντούρας γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Ποιήματα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Εβραϊκά και Σερβικά. Έχει μεταφράσει μεταξύ άλλων ποιήματα της Nelly Sachs και του Jerome Rothenberg. Διευθύνει το ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Poeticanet (www.poeticanet.gr) και την αγγλική ιστοσελίδα www.poeticanet.com.

    Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου μυθιστορήματος του Νίκου Δαβέττα «Η Εβραία Νύφη», πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου στη βιβλιοθήκη του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, συζήτηση με τον κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη.

    2008

    Στις 3 Απριλίου διεξήχθη η Τακτική Γενική Συνέλευση του Σ.Φ., με συμμετοχή 23 μελών, εξουσιοδοτημένων και παρευρισκομένων. Η Γενική Συνέλευση ανέδειξε το νέο Δ.Σ. του Σ.Φ. το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα τη ίδια μέρα.

    2007

    Διοργανώθηκε στο ΕΜΕ, με πρωτοβουλία του Επίτιμου Προέδρου του Ε.Μ.Ε. κ. Σαμ Μπενρουμπή συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης για δημοσιογράφους. Τα μέλη του Τύπου, αλλά και φοιτητές δημοσιογραφίας που παρέστησαν, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, ενημερώθηκαν για τα προγράμματά του και στη συνέχεια-κατά τη διάρκεια ελαφρού γεύματος- είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του προσωπικού.

    2006

    Τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2006 πραγματοποιήθηκε στο στο χώρο περιοδικών εκθέσεων και στη βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Ε. η παρουσίαση του βιβλίου της Νάτας Γκατένιο Όσμο «Από την Κέρκυρα στο Μπιρκενάου και στην Ιερουσαλήμ: Η Ιστορία μιας Κερκυραίας». Το βιβλίο εκδόθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία του κ. Μάκη Μάτσα, Προέδρου Δ.Σ. του Ε.Μ.Ε., από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

    Στις 14 Νοεμβρίου 2006 το Ε.Μ.Ε. συμπαρουσίασε με τις εκδόσεις Νεφέλη το νέο βιβλίο του Ιωσήφ Βεντούρα «Εβραίοι Ποιητές του Μεσαίωνα». Η παρουσίαση έγινε στη κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου Πατάκη από τους συγγραφείς και κριτικούς λογοτεχνίας, Αλέξη Ζήρα, Σάββα Μιχαήλ και Ανδρέα Μπελεζίνη.

    2005

    Εκδήλωση αφιέρωσης προθήκης του Μουσείου στη μνήμη του αείμνηστου Δρ. Νισίμ Κοέν.

    Οργάνωση επίσκεψης και ειδικής ξενάγησης σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου Μπενάκη, εκ μέρους της Αντιπροέδρου του Σ.Φ. του Μουσείου μας, κας. Λίλας Ντε Τσάβες.

    Στις 14 Απριλίου διεξήχθη η Τακτική Γενική Συνέλευση του Σ.Φ., με συμμετοχή 54 μελών, εξουσιοδοτημένων και παρευρισκομένων. Η Γενική Συνέλευση ανέδειξε το νέο Δ.Σ. του Σ.Φ. το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα τη ίδια μέρα.

    2004

    Τελετή αφιέρωσης της «Συναγωγής Φρέντυ Αμπραβανέλ», στο χώρο του Εβραϊκού Μουσείου.

    Εκδήλωση αφιέρωσης προθήκης του Μουσείου στη μνήμη του αείμνηστου Σεμτώβ Χασσίδ.

    2003

    Τελετή αφιέρωσης της «Αίθουσας Τέχνης Μπενρουμπή» στο χώρο του Εβραϊκού Μουσείου με την παράλληλη παρουσίαση του λευκώματος «Giulio Caïmi», σε επιμέλεια Μισέλ Φάις. Το λεύκωμα εκδόθηκε με αφορμή την έκθεση έργων του αείμνηστου καλλιτέχνη, δωρεά της Οικογένειας Μπενρουμπή στο Μουσείο.

    2001

    • Οργάνωση διάλεξης και ανοικτής συζήτησης, στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα «Οι διαχρονικές μεταμορφώσεις του Ρατσισμού», σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Φίλων των Μουσείων (ΕΟΣΦΙΜ).
    • Παρουσίαση της ποιητικής σύνθεσης με τίτλο «Τάναϊς», του Ιωσήφ Βεντούρα, στο χώρο του Εβραϊκού Μουσείου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ.

    2000

    Παρουσίαση του Βιβλίου «Απ’ το ίδιο ποτήρι κι άλλες ιστορίες» του Μισέλ Φάις, σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, στο χώρο του Εβραϊκού Μουσείου. Την ίδια χρονιά, το βιβλίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, το οποίο απένειμε στον συγγραφέα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος.

    1998

    • Κατά τον μήνα Απρίλιο, με την ευκαιρία διοργάνωσης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Φίλων, 150 νέοι φίλοι εγγράφονται στο Σύλλογο.
    • Οργανώνεται εβδομάδα εκδηλώσεων στη Νέα Υόρκη, με έξοδα των μελών του Συμβουλίου των Φίλων, για την παρουσίαση του νέου Μουσείου στο Σύλλογο Αμερικανών Φίλων.