Δραστηριότητες 2016

Την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, κ. Σαμουήλ Μάτσας και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Dr. Peter Schoof, υπέγραψαν συμφωνητικό για ένα νέο τριετές πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με την Πρεσβεία. Η Πρεσβεία υποστηρίζει με συνέχεια, συνέπεια και επιτυχία το έργο του Μουσείου για την εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος.


Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον o 6ος ετήσιος εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ, κατά τον οποίο βραβεύτηκε ο πρόεδρος του ΕΜΕ κ. Μάκης Μάτσας με το βραβείο «Μητροπολίτης Χρυσόστομος».


Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, διοργανώθηκε εκδήλωση στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης «Συναγωνιστής: Οι Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση».


Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης FORM/Less της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη σε επιμέλεια της κ. Saranna Biel Cohen. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στα εγκαίνια, τιμώντας με την παρουσία του τόσο την καλλιτέχνη όσο και το Ε.Μ.Ε. Η έκθεση διήρκεσε έως την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016.


Την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης τιμήθηκε  με το βραβείο «Δαμασκηνός», από τον σύλλογο Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας. Η τελετή απονομής έγινε στο Hebrew Union College – Jewish Institute of Religion, στη Νέα Υόρκη. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, στον οποίο είχε απονεμηθεί για πρώτη φορά το ίδιο βραβείο το 2007. Το βραβείο απονέμεται σε άτομα που κατέχουν θέσεις εξουσίας, τα οποία υπερασπίζονται και προωθούν την ελευθερία και τη συνύπαρξη των θρησκειών στην Ελλάδα και στις Έλληνο – Αμερικανικές κοινότητες με τις πράξεις και το έργο τους.


Tην Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, στις 19:30, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Images of a Lost World: Pictures and Stories of Balkan Sephardic Life σε συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και της Πρεσβείας της Ισπανίας. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες και ιστορίες σεφαραδιτών των Βαλκανίων, όπως τις διηγήθηκαν σε συνεντεύξεις που έδωσαν στο Ινστιτούτο Centropa, και παρουσιάζει πορτρέτα και σκηνές από τη ζωή των εβραίων σεφαραδιτών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από 34 πάνελ με φωτογραφίες και επεξηγηματικά κείμενα στα ισπανικά και αγγλικά. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος από την 1 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2016.


Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, εγκαινιάσθηκε στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, κοντά στο Καρπενήσι (Ν. Ευρυτανίας) η περιοδεύουσα εκδοχή της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο έως την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017.


Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης RIGHTEOUS AMONG NATIONS. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ρουμανικής Προεδρίας της Διεθνούς  Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος και παρουσιάζει την ιστορία των 9 από τους 105 ένδοξους Ρουμάνους που έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να σώσουν Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Η έκθεση παρέμεινε στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος μέχρι τις 19 Μάϊου 2016, ενώ στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στη Λάρισα στο Διαχρονικό Μουσείο, από 21 έως 29 Μαΐου.


OPEN HOUSE, συμμετοχή του ΕΜΕ στη δράση

Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε στη δράση του OPEN HOUSE την Παρασκευή 15 και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016. Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής . Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στην Αθήνα πραγματοποιείται κάθε άνοιξη και φέτος, τρίτη χρονιά, στις 15-17 Απριλίου.


Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες οργάνωσαν μια συζήτηση με θέμα την τέχνη ως κοινωνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό εγχείρημα. Στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης της Αρτέμις Αλκαλάη «Έλληνες Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος, μια εικαστική αφήγηση», η ιστορικός τέχνης Ευγενία Αλεξάκη και η καλλιτέχνις συζήτησαν πάνω στις δυνατότητες της καλλιτεχνικής πράξης να λειτουργήσει ως κοινωνικό, ερευνητικό αλλά και παιδαγωγικό εργαλείο. Με βασικό στόχο τη δημιουργία κοινωνικών δημόσιων «τόπων», κυριολεκτικών και συμβολικών, προσωρινών ή και μόνιμων ευκαιριών για τους ανθρώπους να συνευρεθούν, να αλληλεπιδράσουν και να στοχαστούν πάνω στο παρελθόν και το παρόν, το τραύμα και την επούλωση. Δείτε εδώ αποσπάσματα από την τοποθέτηση της κ. Αλεξάκη.


Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016 το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμή της Μεγάλης Ευεργέτιδας του, Αλλέγρας – Κάντυ Σαλτιέλ, αναγνωρίζοντας και τιμώντας την πολύχρονη, σταθερή και πολύτιμη υποστήριξή της στο έργο του Μουσείου. Η κυρία Σαλτιέλ, φανερά συγκινημένη από την θερμή αυτή εκδήλωση, ευχαρίστησε τόσο τον κ. Μάτσα, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Μουσείο αλλά και όλους τους Φίλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, ενώ δέχθηκε με χαρά την τιμητική πλακέτα που της προσφέρθηκε. Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την δεξίωση που ακολούθησε.   


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που διοργανώσε η περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016, ώρα 19:00, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Πειραιώς 254, Ταύρος, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος παρουσιάσε από τις 17:30 το απόγευμα, στο φουαγιέ του θεάτρου έκθεση που για το  Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων επικεντρωμένη σε Ιστορίες Σωτήρων & Δικαίων των Εθνών.


Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ολοκαυτώματος (27.01.2016), παρουσίασε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 την περιοδική έκθεση «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής». Πολλά κρυμμένα παιδιά παρευρέθηκαν στα εγκαίνια συνοδευόμενα από μέλη των οικογενειών τους, και όλοι τους συγκινήθηκαν ιδιαίτερα βλέποντας τις παιδικές τους φωτογραφίες και τις ιστορίες όσων υπέφεραν, αναρτημένες στους τοίχους του μουσείου.