Δραστηριότητες 2015

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάσαν Σεφαραδίτικα τραγούδια Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης και Σμύρνης με το μουσικό τρίο “’Ηχοι του Λεβάντε”, στο Ινστιτούτο Θερβάντες. Συμμετείχαν οι Νίκος Τζάννης-Γκίννερουπ: Πολίτικη λύρα, τραγούδι, Χρυσόστομος Βλέτσης: Ούτι, Πολίτικο Λαούτο, τραγούδι, Νίκος Βαρελάς: Ντέφι, Νταϊρές, Τουμπελέκι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης του Δαυίδ Μπενφοράδο “Μεταξύ Ήχου και Σιωπής”.


Tην Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος εγκαινίασε στο Χώρο Σύγχρονης Τέχνης του, την περιοδική έκθεση τέχνης «Μεταξύ Ήχου και Σιωπής» του ζωγράφου Δαυίδ Μπενφοράδο, η οποία πραγματοποιείται με την συνεργασία και επιμέλεια της Κourd Gallery και με την υποστήριξη του European Association for Jewish Culture. 


Στις 14 Οκτωβρίου 2015, η Πρεσβεία της Ελβετίας σε συνεργασία µε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Θερβάντες πρόβαλλαν την ταινία ντοκιµαντέρ Carl Lutz, ο Ξεχασµένος Ήρωας του Daniel von Aarburg.


Στις 2 Οκτωβρίου 2015, με την ευκαιρία της Ουγγρικής Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRI), η Πρεσβεία της Ουγγαρίας εγκαινίασε στο Ε.Μ.Ε. την φωτογραφική έκθεση  “Synagogues of East- Central Europe 1782 – 1944”.


Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος φιλοξένησε την εκδήλωση Solidarity Sabbath που γίνεται με σκοπό την επαναβεβαίωση της παγκόσμιας δέσμευσης για τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα – την ελευθερία της θρησκείας, της συνείδησης και της πίστης. Την εκδήλωση οργάνωσε η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Αθήνα στα πλαίσια της προεδρίας της χώρας στον International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Εκπρόσωποι πολλών πρεσβειών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παρευρέθηκαν στο Μουσείο.


Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με το MEGARON PLUS διοργανώσαν συζήτηση με θέμα:«Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση». Τρεις επιστήμονες διεθνούς κύρους συμμετείχαν στη συζήτηση, οι καθηγητές Dr. Paul Salmons, Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο University College London-UCL,  ο Dr Thomas Lutz , Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης, Topography of Terror Foundation του Βερολίνου και η Δρ Βασιλική ΣακκάΙστορικός-Εκπαιδευτικός, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, διερευνήσαν την πορεία και τη σημερινή πραγματικότητα της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Στις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν ειδικότερα στην αξία και τη σημασία της εκπαίδευσης για την ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας και της κοινωνικής συνείδησης και για την καταπολέμηση βίαιων ρατσιστικών και αντισημιτικών φαινομένων, που βρίσκονται και πάλι σε έξαρση. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρναρά.

«Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση». Συζήτηση σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Ομιλητές : Paul Salmons, Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για την Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος University College of London – Dr. Thomas Lutz, Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης, Ίδρυμα Τοπογραφίας του Τρόμου, Βερολίνο – Δρ. Βασιλική Σακκά, Ιστορικός-Εκπαιδευτικός, Σχολική Σύμβουλος. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα. Αίθουσα Banquet, 20 Μαΐου 2015.

Στις 18 Μαΐου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC)  παρουσίασαν το νέο ποιητικό βιβλίο του Ιωσήφ Βεντούρα Tanaïs στην δίγλωσση έκδοση του αμερικανικού εκδοτικού οίκου Red Heifer Press. Στα δύο ποιητικά του βιβλία Τάναϊς (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2001) και Κυκλώνιο (Εκδόσεις Μελάνι, 2010) ο Ιωσήφ Βεντούρας έχει αναφερθεί στο δράμα της εξόντωσης των Εβραίων της Κρήτης από τους Γερμανούς κατακτητές και γενικότερα στο ιστορικό γεγονός της εξολόθρευσης των Εβραίων της Ευρώπης στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί. Η έκδοση της Red Heifer Press που παρουσιάστηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση είναι η πρώτη δίγλωσση έκδοση τωνTanaïs & Kyklonio, που προέκυψε ως συλλογική μεταφραστική προσπάθεια γνωστών ποιητών, λογίων και κριτικών και όπου το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο συνοδεύεται από τις αντίστοιχες αγγλικές μεταφράσεις. Για το βιβλίο μίλησαν  οι: Άννα Δεσποτοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), Helen Dimos (Φιλόλογος, Μεταφράστρια, Ποιήτρια, Αντριάννα Καλφοπούλου, Καθηγήτρια Hellenic American University / Hellenic American College, ποιήτρια και Λιάνα Σακελλίου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιήτρια. Την εκδήλωση συνόδεψαν μουσικά η Ντανιέλα Σούση, βιολοντσέλο και  η Penny-Sue Joyce, πιάνο.


Tο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος  συμμετείχε στη  Διεθνή Ημέρα των Μουσείων στις 18 Μαΐου 2015,  με θέμα :  «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», προσφέροντας δωρεάν είσοδο και τα παρακάτω προγράμματα: α) Ξεναγήσεις για ενήλικο κοινό στην μόνιμη και στην περιοδική έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, «Συναγωνιστής Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση » και β) Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες:«Έλληνες Εβραίοι στον Πόλεμο και στην Αντίσταση».Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία του επισκέπτη με τα πρόσωπα –στην κυριολεκτική τους έννοια– των Εβραίων που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλες τις εκδοχές συμπεριφορών, δράσεων και συλλογικών ταυτοτήτων: στρατιώτες και αξιωματικοί, όμηροι στρατοπέδων συγκέντρωσης, κρυμμένα παιδιά, αντιστασιακοί και αντάρτες. Η ιστορία που αφηγείται το Μουσείο είναι ένα σύνολο ατομικών ιστοριών τα θραύσματα των οποίων κρύβονται σε προσωπικές μαρτυρίες, φωτογραφίες, πρωτότυπα αντικείμενα, έγγραφα, εφημερίδες, στολές και κοστούμια της εποχής που εκτίθενται στο χώρο και φέρνουν σε επαφή το παλιό και το καινούριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πατριωτικού αισθήματος, της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της ευθύνης του ατόμου και του συνόλου σε συνθήκες κρίσης.  Την ημέρα του εορτασμού περίπου 50 άτομα επισκέφτηκαν το Μουσείο και συμμετείχαν στα προγράμματα.


Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέα περιοδικής έκθεσης τέχνης της Christina Mitrentse. Ευχαριστούμε όλους όσους αψήφησαν τις καιρικές και κυκλοφοριακές αντιξοότητες και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος  για τα χθεσινά εγκαίνια  της έκθεσης της Christina Mitrentse με τίτλο RE/SPOND/INVENTCREATE. Οι επισκέπτες ανακάλυπταν με ευχαρίστηση τα έργα της  Christina Mitrentse που υπήρχαν ανάμεσα στα αντικείμενα της μόνιμης συλλογής. Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετείχαν στη  live performance Metalibrary η οποία έγινε στο ισόγειο του Μουσείου. Όσοι είχαν φέρει μαζί τους ένα βιβλίο το έδιναν στην εικαστικό και εκείνη το τοποθετούσε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εγκατάστασης του Metalibrary. Τα βιβλία αυτά θα μείνουν στην έκθεση καθ’ όλη τη διάρκειά της,  μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη 2015.


Την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 στην Washington Hebrew Congregation, Washington DC, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της περιοδεύουσας έκθεσης του ΕΜΕ «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και παραπάνω από 150 εκλεκτούς καλεσμένους. Η κινητή αυτή έκθεση, παραγωγή του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τιμά τη συμβολή των Ελλήνων Εβραίων αγωνιστών στη μάχη κατά του Ναζισμού στην κατεχόμενη Ελλάδα, θέτοντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι όλοι οι Εβραίοι υπέκυψαν στο Ολοκαύτωμα ως «πρόβατα επί σφαγής». Η Έκθεση παρουσιάζεται στην Ουάσιγκτον από τo Γραφείο Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας και πραγματοποιείται χάρη στην γενναιόδωρη χορηγία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς και στη στήριξη του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, της ΑΧΕΠΑ, της οργάνωσης B’nai B’rith International, των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας και του εστιατορίου Black Olive.


Στις 19 Μαρτίου 2015, το ΕΜΕ και ο Σύλλογος Αμερικανών Φίλων του ΕΜΕ (AFJMG) παρουσίασαν τον Νέο Οδηγό του Μουσείου στο Hebrew Union College– Jewish Institute of Religion στο Μανχάταν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη και σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε και  ο εκλιπών πρόεδρος του ΕΜΕ, Σαμ Μπενρουμπή.


Την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος σε συνεργασία με το MEGARON PLUS διοργάνωσαν συζήτηση με θέμα: “Ολοκαύτωμα και Μνήμη”. Οι ομιλητές Annette Wieviorka, Ιστορικός, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, Mark Weitzman, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, Simon Wiesenthal Center Πρόεδρος της Επιτροπής για την Άρνηση του Ολοκαυτώματος και τον Αντισημιτισμό, International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) και Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Ιστορικός, Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο εξέτασαν το φαινόμενο του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη και την Ελλάδα, τη γέννησή του μέσα από το υπόβαθρο του Αντισημιτισμού και τη σημερινή κατάσταση, και το ζήτημα της ωρίμανσης της μνήμης και των πολιτικών μνημόνευσης παλαιότερα και σήμερα. Τη συζήτηση συντόνισε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης Πρόεδρος του Eφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Συζήτηση με θέμα «Ολοκαύτωμα και Μνήμη» σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος. Ομιλητές:
Annette Wieviorka, Ιστορικός, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, Mark Weitzman, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, Simon Wiesenthal Center Πρόεδρος της Επιτροπής για την Άρνηση του Ολοκαυτώματος και τον Αντισημιτισμό, International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Ιστορικός, Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος 3 Μαρτίου 2015.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 14ου Σεμιναρίου του Ε.Μ.Ε. “Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα“, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015, παρουσιάστηκε επισήμως στο κοινό η έκδοση των Απομνημονευμάτων της Λίζας Πίνχας. Την νέα έκδοση του Ε.Μ.Ε. παρουσίασαν  η Οντέτ Βαρών – Βασάρ Ιστορικός, η Αριέλλα Ασέρ Ψυχαναλύτρια και ο Σάββας Μιχαήλ Συγγραφέας.


Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος προσέφερε ΔΩΡΕΑΝ την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν στις 11:00, 12:00 και 13:00.