Δραστηριότητες 2014

Από τις 30 Οκτωβρίου  – 2 Νοεμβρίου 2014 , η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους στο Κέντρο Γενοκτονιών και Ολοκαυτώματος του Κέηπ Τάουν και σε εργαστήριο για το προσωπικό του Κέντρου και του Εβραϊκού Μουσείου Κέηπ Τάουν.


Στις 12 Νοεμβρίου 2014, η Διευθύντρια του Ε.Μ.Ε. συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης που οργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβιβ, στο Μουσείο Beit Hatefutsot, με ταυτόχρονη παρουσίαση της έκθεσης Ε.Μ.Ε. «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής».


Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014, εγκαινιάσθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης η περιοδεύουσα εκδοχή της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο έως την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και  παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό, πλήθος φωτογραφιών, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες, αυθεντικά αντικείμενα, οπλισμό και άλλο σχετικό υλικό. Την έκθεση συνόδευε δίγλωσσος κατάλογος, ενώ ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε με βάση το ιστορικό υλικό που συγκεντρώθηκε, δίγλωσση ταινία ντοκιμαντέρ, που διερευνά με τον εναργή τρόπο της κινούμενης εικόνας το θέμα της περιοδικής αυτής έκθεσης, μέσα από τους ανθρώπους, τον τόπο και το χρόνο, και βρισκόταν σε συνεχή προβολή στο χώρο της. Την έκθεση συνοδεύαν και ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό. Τη βραδιά των εγκαινίων παρευρέθηκαν γύρω στα 70 άτομα στους χώρους του Μουσείου, ενώ μια συνέντευξη τύπου είχε δοθεί νωρίτερα από τη διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος κ. Ζ. Μπαττίνου, τον Ιστορικό και επιμελητή της έκθεσης κ. Ι. Χανδρινό και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Ν. Σαλτιέλ.


Την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος  συμμετείχε στη  Διεθνή Ημέρα των Μουσείων,  που φέτος είχε θέμα: «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν», προσφέροντας δωρεάν είσοδο, ξενάγηση στη μόνιμη και στην περιοδική έκθεση καθώς και το οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με τίτλο: «Εβραϊκές Γιορτές». Στόχος του οικογενειακού προγράμματος και των ξεναγήσεων ήταν η γνωριμία με τις βασικές γιορτές της εβραϊκής θρησκείας, καθώς και με την ευρεία απήχηση του θεσμού των γιορτών σε όλους τους λαούς και όλες τις εποχές. Επίσης, προέτρεπε τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν κοινά στοιχεία με τις χριστιανικές γιορτές με βάση το ημερολόγιο, τα ήθη και τα έθιμα. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, καθώς 50 τουλάχιστον άτομα παρακολούθησαν την ξενάγηση ενώ περισσότερα από 100 άτομα επισκέφτηκαν το Μουσείο απολαμβάνοντας την δωρεάν είσοδο.


Την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος είχε την χαρά να παρουσιάσει τον νέο του Οδηγό. Η παρουσίαση φιλοξενήθηκε στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσία πολλών εκλεκτών καλεσμένων και φίλων του Μουσείου. Τις εναρκτήριες ομιλίες της διευθύντριας του ΕΜΕ κ. Ζ. Μπαττίνου, του προέδρου του Δ.Σ. του ΕΜΕ κ. Μ. Μάτσα και του προέδρου του Δ.Σ.Σ.Φ. του ΕΜΕ κ. Γ. Νατάν, ακολούθησαν οι ομιλίες των κεντρικών ομιλητών κ. κ. Α. Δεληβορριά, Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, M. S. Friedlander, Επιμελήτρια Judaica του Εβραϊκού Μουσείου του Βερολίνου, Μ. Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Παν/μίου Αθηνών και Σ. Ζουμπουλάκη, Συγγραφέα. Ο κάθε ομιλητής παρουσίασε τον Οδηγό μέσα από το προσωπικό του πρίσμα, όλοι όμως συνέκλιναν στην ιδέα ότι μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης ακολουθεί τα 2.300 χρόνια της εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα και ανακαλύπτει -για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση- ένα κόσμο που, παρά το χάσμα που άφησε πίσω του το Ολοκαύτωμα, επιμένει να συντηρεί τις ψηφίδες του στο μωσαϊκό του Ελληνικού Πολιτισμού.


Από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου 2014, έγιναν στα Ιωάννινα εκδηλώσεις Μνήμης  για τα 70 χρόνια από τον εκτοπισμό και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης. Εκθέσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών, θρησκευτικές λειτουργίες στη Συναγωγή και μουσικές εκδηλώσεις, κυριάρχησαν στο πλούσιο πρόγραμμα του τριημέρου. Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώσαν: ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Καναδά και των Πρεσβειών των 22 χωρών-μελών της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 30.3.14 με μηνύματα ενάντια στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία.


Στις 22 Ιανουαρίου 2014, υπογράφηκε στην Αθήνα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος.Το Μνημόνιο προωθεί την συνεργασία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών σε θέματα που αφορούν την Εβραϊκή θρησκεία, την ιστορία του Ελληνικού Εβραϊσμού, τις πολιτιστικές παραδόσεις τους και την παρουσίασή τους, και την συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία και τον πολιτισμό. Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην διαφύλαξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος και στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού, να υποστηρίξει την εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών στη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στα ελληνικά σχολεία, και να οργανώσει δραστηριότητες που προάγουν μεγαλύτερη ευαισθησία των πολιτών σε αυτά τα θέματα. Επιπλέον, το μνημόνιο παρέχει επιστημονική συμβουλευτική υποστήριξη από το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων πάνω σε θέματα έρευνας ή προγράμματα και δυνατότητες  του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος γενικά.