Δραστηριότητες 2013

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσίασε  στο χώρο των περιοδικών του εκθέσεων, το ντοκιμαντέρ (εμπλουτισμένη έκδοση, με αγγλικούς υπότιτλους) «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», το οποίο δημιουργήθηκε για να συνοδεύσει την ομότιτλη περιοδική έκθεση του Ε.Μ.Ε., στo πλαίσιo της προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ανάμεσα σε άλλους εκλεκτούς καλεσμένους,  ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ.Ε. κος Βενιαμίν Αλμπάλας, ο εκπρόσωπος των εβραϊκών κοινοτήτων στο Δ.Σ. του Ε.Μ.Ε. κος Μωυσής Κωνσταντίνης, ο πρέσβης του Καναδά κος Robert Peck και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάϊσερ. Την προβολή του ντοκιμαντέρ προλόγισε ο ιστορικός και επιμελητής της έκθεσης κος Ιάσωνας Χανδρινός, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ. Μετά την προβολή, το λόγο έλαβε ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης, ο οποίος έθεσε τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αναδύθηκαν από την «ενθουσιώδη» διαδικασία της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που έζησαν και βίωσαν τα τραγικά γεγονότα του πολέμου. Στη συνέχεια, δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να υποβάλουν ερωτήσεις και προβληματισμούς στους συντελεστές της έκθεσης και του ντοκιμαντέρ αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την τεράστια αποδοχή και θετική ανταπόκριση που είχε τόσο η νέα περιοδική έκθεση του Ε.Μ.Ε. όσο και το ίδιο το ντοκιμαντέρ στο κοινό.

Την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος φιλοξένησε την μηνιαία συνάντηση του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων της Αθήνας. Περισσότεροι από 25 εκπρόσωποι μουσείων και φορέων συγκεντρώθηκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης του ΕΜΕ και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν το Δίκτυο.


 

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος υποστήριξε τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων 18 Μαΐου 2013,  με θέμα: «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή», προσφέροντας δωρεάν είσοδο και ξεναγήσεις (11:00 έως τις 13:00)  για ενήλικο κοινό και οικογένειες, στη μόνιμη και στην νέα περιοδική του έκθεση, με τίτλο «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση».

 


Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, παρέθεσε απογευματινή δεξίωση στο χώρο του, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά και του Ισραήλ προς τιμήν της Καναδικής Προεδρίας του Διεθνούς Οργανισμού International Holocaust Remembrance Alliance. Έλαβε χώρα μια σύντομη παρουσίαση για τα προγράμματα του Ε.Μ.Ε. σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Ρατσισμό και προσφέρθηκε στο κοινό η δυνατότητα να επισκεφτεί την νέα περιοδική έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση». Στην δεξίωση παρέστησαν πολυάριθμοι εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα, όπως και ξένου Τύπου.


Την Τρίτη 16 Απριλίου 2013 στο πλαίσιο του εγκαινιασμού της νέας περιοδικής έκθεσης του Ε.Μ.Ε. «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, κ. Σαμουήλ Μάτσας, και ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα κ. Wolfgang Dold, υπέγραψαν το δεύτερο ειδικό συμφωνητικό, το οποίο αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα.