Διεθνής Ημέρα των Μουσείων 2019

Διεθνής Ημέρα των Μουσείων 2019
«Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης»

Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο, ως «Διεθνής Ημέρα Μουσείων». Κάθε χρόνο εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα που σχετίζεται όχι μόνο με τα μουσεία αλλά και με την προστασία εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

To Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (ΕΜΕ) συμμετείχε και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, προσφέροντας δωρεάν είσοδο στο κοινό,  καθώς και ειδικά σχεδιασμένο εικαστικό εργαστήρι με τίτλο: «Παιχνίδι Ιστορικής Μνήμης». Με την ευκαιρία αυτή, επισκέφθηκαν το μουσείο, πάνω από 100 άτομα, μέλη του Συλλόγου Φίλων, τουρίστες, φοιτητές και συνταξιούχοι, όπου ξεναγήθηκαν στη μόνιμη αλλά και την περιοδική έκθεση από την Αναστασία Λουδάρου, αρχαιολόγο και ειδική ερευνήτρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

Εικαστικό εργαστήριο: «Παιχνίδι Ιστορικής Μνήμης», σε συνεργασία με τον εικαστικό Βασίλη Θαλασσινό (arteslivres.com).

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί ένα παιχνίδι περιήγησης στα εκθέματα του μουσείου και μια πρώτη εισαγωγή στη χρήση της ζωγραφικής ως συνθήκη οικειοποίησης του περιβάλλοντος χώρου, αποσκοπώντας στην εξοικείωση των παιδιών με ενθυμήματα 2.300 ετών εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα. Μέσω τυχαίας επιλογής φωτογραφιών, οι μικροί επισκέπτες καλούνται να εντοπίσουν τα αντίστοιχα εκθέματα και να τα μεταφράσουν εικαστικά με άσκηση ελεύθερου σχεδίου. Έτσι, ταξιδεύουν στην ιστορία του τόπου όπου μεγαλώνουν μέσω παραγωγής έργων τέχνης, άντλησης πληροφοριών και δημιουργικής έκφρασης.