ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ, ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ

Στις 25 και τις 26 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ολοκαύτωμα, γενοκτονίες και μαζικές θηριωδίες: Θυμόμαστε το παρελθόν για να προφυλάξουμε το μέλλον», στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην Καλαμάτα, το οποίο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Μητρόπολη Μεσσηνίας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Ιδρύματος Fulbright Ελλάδας και εντάχθηκε στο πλαίσιο δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας της IHRA.

Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με τηλεδιάσκεψη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος της IHRA Γιώργος Πολυδωράκης και μέσω τηλεδιάσκεψης ο διευθύνων σύμβουλος της AJC Ντέιβιντ Χάρις.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία της πρώτης ημέρας εργασιών από τον διευθύνοντα σύμβουλο του WJRO Μαρκ Βάιτζμαν με θέμα «Γιατί το Ολοκαύτωμα έχει σημασία: Το Ολοκαύτωμα και ο αγώνας για την ιστορία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Ακολούθησαν εισηγήσεις με θέμα «Πολιτικές για ένα μέλλον χωρίς θηριωδίες. Δεν ξεχνάμε – Ποτέ ξανά», οι οποίες αφορούσαν τον συστηματικό διωγμό και τη γενοκτονία των Εβραίων και άλλων εθνικών και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια έγινε εισήγηση διαδικτυακά από την διευθύντρια του ΕΜΕ Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία, με θέμα «Σκέψεις πάνω στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα», μοιράστηκε συμπεράσματα και συνειδητοποιήσεις βασισμένες κυρίως στο σχετικό μακροχρόνιο εκπαιδευτικό έργο του ΕΜΕ και αναφέρθηκε ιδιαίτερα, στον συγκεκριμένο μαθητικό διαγωνισμό, που μετρά ήδη οκτώ χρόνια.

Η δεύτερη μέρα των εργασιών ήταν αφιερωμένη στην ανθρωπογεωγραφία του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών και στη μνήμη και διαμόρφωση του μέλλοντος, και περιλάμβανε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και ομιλίες από διακεκριμένες προσωπικότητες.

Αμέσως μετά, απονεμήθηκαν τα βραβεία του 8ου μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας βίντεο για το Ολοκαύτωμα στα πέντε Σχολεία που διακρίθηκαν φέτος. Στο Συνέδριο παρέστησαν για να παραλάβουν το βραβείο εκπρόσωποι και μαθητές του ΓΕΛ Αγίου Μύρωνα (Κρήτης) για το βίντεο «Θάλασσα Μνήμη», το οποίο επιδόθηκε από τον Σεβασιμώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και από τον πρόεδρο του ΕΜΕ κ. Σαμουήλ (Μάκη) Μάτσα, ο οποίος στηρίζει προσωπικά τον διαγωνισμό. Τα βραβείο προς το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα για το βίντεο «ARBEIT MACHT FREI» επιδόθηκε από τους εκπροσώπους του ΚΙΣΕ στο Συνέδριο. Τα βραβεία των σχολείων που συνδέθηκαν διαδικτυακά, δηλαδή του Μουσικού Σχολείου Αθήνας για τα βίντεο «Ένα αστέρι μια φορά» και «Ανθρώπων ίχνη», καθώς του 9ου Γενικού Λυκείου Αθηνών για το βίντεο «7 ακόμη» παρέλαβε εκ μέρους τους, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής.

Δείτε ΕΔΩ το «Θάλασσα Μνήμη»  του ΓΕΛ Αγίου Μύρωνα