Το Μουσείο είναι ανοικτό

e-tickets

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021
|

  ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

  Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, 18:00-20:30, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακός διάλογος με θέμα “Διάλογος για την προφορική Ιστορία”. Θα συμμετέχει η Δρ. Αλεξάνδρα Πατρικίου, ιστορικός/ ερευνήτρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.

  Δείτε παρακάτω το Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση.


  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

   Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, 18:00-20:30, ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

  Η ποικιλόμορφη παρουσία της Προφορικής Ιστορίας στον επιστημονικό και δημόσιο λόγο αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές αναδιαρθρώσεις, τους προβληματισμούς και τις συλλογικές αντιλήψεις για το παρελθόν, όπως έχουν διαμορφωθεί κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Από τη διεύρυνση της δημόσιας συζήτησης για την κοινωνική μνήμη πηγάζει και η ανάγκη υπέρβασης των κοινωνικών στεγανών μέσω του διαλόγου.

  Από το 2011 που οργανώθηκαν οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) διατηρούν μια δυναμική κοινωνική παρουσία και επιδεικνύουν ένα ουσιαστικό και πολύπλευρο έργο. Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας εγκαινιάζει μια προσπάθεια αλληλογνωριμίας και επικοινωνίας με εκπροσώπους συλλογικοτήτων και φορέων που μεριμνούν για την καταγραφή της κοινωνικής μνήμης, οργανώνοντας έναν δημόσιο διαδικτυακό Διάλογο για την Προφορική Ιστορία.

   Στον διάλογο θα συμμετάσχουν οι ακόλουθοι φορείς με αλφαβητική σειρά:

  Και ως κριτικοί σχολιαστές οι:

  Συντονίστρια: Μαριλένα Κατσίμη, δημοσιογράφος

  Στόχος είναι να παρουσιαστεί η οπτική και η δράση των συμμετεχόντων ως προς καίρια θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα αναφορικά με τη διαδικασία και τη σημασία της συλλογής/διαχείρισης των προφορικών μαρτυριών. Επίσης θα διερευνηθούν οι μελλοντικές προοπτικές και οι πιθανότητες διεύρυνσης του διαλόγου για την Προφορική Ιστορία.

   

  Πρωτοβουλία Ομάδων Προφορικής Ιστορίας

  Σύνδεσμος παρακολούθησης zoom:   https://us02web.zoom.us/j/89580205109?pwd=MVM1TTA5YTJuY3dxanExOVNBdEMwQT09

  Meeting ID: 895 8020 5109

  Passcode: 802924