Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει ξυλογραφίες που φιλοτέχνησε ο Ν.Σ. Αν και τα όρια μεταξύ αυτής και των άλλων ενοτήτων δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα, τα έργα που ακολουθούν τυπώθηκαν μεμονωμένα, σε αντίθεση με απλά σχέδια ή δημοσιευμένα χαρακτικά που παρουσιάζονται στις άλλες ενότητες.
1 από 6

Ο καλλιτέχνης αναπαριστά μια φανταστική πόλη, όπως θα την προσλάμβανε ένας ταξιδιώτης πριν από την άφιξή του με το πλοίο ή όπως θα τη θυμόταν χρόνια μετά την επίσκεψή του. Αν και παρουσιάζει ομοιότητες με την πραγματική παλαιά πόλη των Χανίων, αυτό που πράγματι απεικονίζεται είναι μια πόλη της μνήμης ή της φαντασίας. Η απουσία προοπτικής από το σχέδιο είναι εκούσια. Ειδική μέριμνα έχει δοθεί για να αποτυπωθεί το μικρό μέγεθος των κτιρίων και η στενότητα των δρόμων. Το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης τονίζεται με τον μεγάλο αριθμό των μικροσκοπικών παραθύρων, τα οποία σχεδιάστηκαν με κάθετες ή οριζόντιες γραμμές, οριοθετημένα με μαύρο περίγραμμα. Χανιά Ξυλογραφία, ΕΜΕ. Δωρεά της Diana Cohen Altman.

Σε αυτήν την αφαιρετική προσέγγιση του τοπίου των Μετεώρων (απόκρημνοι βράχοι με μοναστήρια στην κορυφή τους), ο καλλιτέχνης κοιτάζει το τοπίο από απόσταση. Οι πτυχώσεις του εδάφους δίδονται με αδρές γραμμές που εξαφανίζουν την ανθρώπινη παρουσία. Τα βουνά, που περιβάλλουν το τοπίο και που στη φυσική κλίμακα λειτουργούν ως μέτρο για τον όγκο των λόφων, υποβαθμίζονται με την αλλαγή της προοπτικής και με το σχεδιασμό τους με διαδοχικές γραμμές, σε αντίθεση με το συμπυκνωμένο μαύρο χρώμα των βράχων των Μετεώρων. Οι τελευταίοι τονίζονται κι επειδή ο ουρανός απεικονίζεται κινούμενος, με τη χρήση κυκλικών γραμμών. Μετέωρα Ξυλογραφία, ΕΜΕ. Δωρεά Diana Cohen Altman.

Η ανώνυμη κυρία είναι μια από τις πρώτες δουλειές του Ν.Σ. Η ιωνική κολώνα (επάνω αριστερά), η κεραμιδωτή σκεπή (δεξιά) και ο καυτερός ήλιος (επάνω δεξιά) ζωγραφισμένος με διακεκομμένες γραμμές γύρω από ένα μαύρο πυρήνα υποδηλώνουν το αθηναϊκό τοπίο. Η ενδυμασία της γυναίκας σχηματίζεται από λευκά σπιράλ σε μαύρο φόντο. Το πρόσωπό της θυμίζει δάκρυα και ουλές και τα άβαφα μάτια της κοιτάζουν επίμονα τον θεατή. Μία κυρία Ξυλογραφία, ΕΜΕ. Δωρεά Diana Cohen Altman.

Η απεικόνιση του Βασιλέως Δαυίδ αναφέρεται στη μετάνοιά του για τις αμαρτίες που διέπραξε με δόλο, όπως περιγράφονται στην προσευχή του: «Δείξε μου ευσπλαχνία … δώσε μου μια αγνή καρδιά» (Ψαλμοί, 51). Δαυίδ Ξυλογραφία, ΕΜΕ. Δωρεά Diana Cohen Altman.

Αυτή η ζωομορφική φιγούρα είναι τυπική για τη σχεδιαστική δημιουργικότητα του Ν.Σ., που όχι μόνον μας οδηγεί στη σύνθεση θρησκευτικών θεμάτων, αλλά περνά πιο πέρα, σε φαντασιακούς χώρους. Ζωομορφικό Ξυλογραφία, ΕΜΕ. Δωρεά Diana Cohen Altman.

Σε ένα θέμα ασυνήθιστο στην εβραϊκή παράδοση, ο Αβραάμ απεικονίζεται με τρεις αγγέλους να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι. Η σκηνή περιγράφεται στη Γένεση (18.1-10) και στη χριστιανική παράδοση καταγράφεται ως «Η φιλοξενία του Αβραάμ». Η Σάρα απεικονίζεται στο αριστερό τμήμα της σκηνής. («Η Σάρα άκουγε από την είσοδο της σκηνής»). Οι τρεις άγγελοι έχουν μπροστά τους πιάτα με φαγητό και ο Αβραάμ τους σερβίρει. Αβραάμ, Ξυλογραφία.