Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023
|

    Αρμαγεδδών – Εβραϊκή Ζωή και Θάνατος στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο

    Περίπου 350,000 Εβραίοι στρατιώτες έλαβαν μέρος στον πόλεμο γεμάτοι ενθουσιασμό και πατριωτισμό για τον αυτοκράτορα και την πατρίδα. Όμως η λαίλαπα του πολέμου εισέβαλε στα σπίτια και στις συναγωγές της Γαλικίας και έφερε τον θάνατο και την εξορία. Οδήγησε, επίσης, στο τέλος τους τα παλαιά συστήματα, ήτοι της μοναρχίας του Δουνάβεως και της τσαρικής Ρωσίας, ενώ έδωσε ώθηση στη δημιουργία νέων κρατών και ριζοσπαστικών πολιτικών κινημάτων στα οποία οι Εβραίοι δεν είχαν καμία θέση. Η νέα γενιά αντέδρασε τη στροφή της προς τον Σοσιαλισμό και το Σιωνισμό.

    Η έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στις 2 Απριλίου 2014, εξετάζει τα κατακλυσμιαία γεγονότα της εποχής: την αφοσίωση των Εβραίων της Αυστρίας στον αυτοκράτορα, τα μέτωπα του πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη και τους Αγίους Τόπους, τις αλλαγές στην κοινότητα της Βιέννης, τον αντισημιτισμό απέναντι στους στρατιώτες και το έργο των ραβίνων στα πεδία μαχών, την μεταπολεμική επανάσταση και τον πασιφισμό, καθώς και την Ομοσπονδία των Εβραίων Στρατιωτών του Μετώπου στη δεκαετία του 1930. Παράλληλα, περιλαμβάνονται και οι βιογραφίες εξεχουσών προσωπικοτήτων. Εκτός από τα παραπάνω, η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα εβραϊκής θρησκευτικής τέχνης (Judaica), στρατιωτικά ενθυμήματα, έργα τέχνης, αφίσες, έγγραφα και πλείστες φωτογραφίες.

    Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος συμμετείχε  ενεργά σε αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση με το δανεισμό οκτώ (8) πρωτότυπων αντικειμένων από τις αποθήκες των συλλογών του, τα οποία συνδέονται άμεσα με το θέμα της και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.

    Την έκθεση συνόδευε έντυπη έκδοση υπό τον τίτλο Weltuntergang– Jüdisches Leben und Sterbenim Ersten Weltkrieg (στα γερμανικά). Διάρκεια έκθεσης: 03 Απριλίου 2014 – 14 Σεπτεμβρίου 2014.