Το Μουσείο είναι κλειστό

e-tickets

e-payments

40 χρόνια ενεργής παρουσίας

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
|

  Απονομή του βραβείου «Δαμασκηνός» στον Πρόεδρο του WJC Ronald Lauder

  Δελτίο Τύπου

  Απονομή του βραβείου «Δαμασκηνός» στον Πρόεδρο του WJC
  Ronald Lauder από τους Αμερικανούς φίλους του ΕΜΕ.

  Στις 15 Νοεμβρίου 2017, στη Νέα Υόρκη

  Οι Αμερικανοί Φίλοι του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (AFJMG) και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος βράβευσαν τον πρέσβη Ρόναλντ Σ. Λόντερ, πρόεδρο του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC), με το Βραβείο «Δαμασκηνός», σε ειδική τελετή που έγινε στις 15 Νοεμβρίου 2017, στην Νέα Υόρκη. Αυτή η τιμητική διάκριση απονέμεται σε ανθρώπους που έχουν προωθήσει και υπερασπιστεί την ελευθερία, τη συνύπαρξη και τη συνεργασία μεταξύ όλων των θρησκειών στην Ελλάδα.

  Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Ρόναλντ Σ. Λόντερ ήρθε αλληλέγγυο στους Εβραίους της Ελλάδος, δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξή του στο Σχολείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, καθώς και σε άλλους οργανισμούς. Το σχολείο μετονομάστηκε σε «Σχολείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών-Ρόναλντ Λόντερ» προς τιμήν του Πρέσβη Λόντερ. Το σχολείο ακολουθεί το πρόγραμμα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας με επιπλέον την εκμάθηση της Εβραϊκής ιστορίας για τα παιδιά του δημοτικού, ενώ προσφέρεται και ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα για τα παιδιά της κοινότητας.

  Μένοντας συνεπείς στην αποστολή του Ιδρύματος να ξαναχτίσει και να υποστηρίξει την Εβραϊκή ζωή σε κοινότητες σε όλη την Ευρώπη, το Σχολείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών-Ρόναλντ Λόντερ και τα προγράμματά του προσφέρει την ευκαιρία στα παιδιά της κοινότητας να  συνδεθούν, να μορφωθούν και να αναπτύξουν την εβραϊκή τους ταυτότητα και να διατηρήσουν την κληρονομία τους για τις μελλοντικές γενιές.

  Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Loeb Boathouse, στο Central Park, της Νέας Υόρκης, σε μία αίθουσα γεμάτη διακεκριμένους καλεσμένους. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του κ. Χάρη Λαλάκου, πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

  Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, η πρέσβης κα Μαρία Θεοφίλη, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και ο κ. Μάκης Μάτσας, πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Παρόντες ήταν επίσης ο Ραββίνος Joshua Spinner του Ιδρύματος Λόντερ, ο Ραββίνος Martin A. Cohen, πνευματικός ηγέτης των Αμερικανών Φίλων και ο Ραββίνος David Adelson, κοσμήτορας του Εβραϊκού Κολλεγίου.

  Ο Σύλλογος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, ευχαρίστησε τους επισκέπτες, τα μέλη του, καθώς και τους δωρητές που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης: το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Ωνάση ΗΠΑ, το Navios Maritime Holdings Inc, την S. Η Goldman Advisors LLC, την Citi Private Bank, την Atlantic Bank, τον κ. Clay Maitland και τον κ. και την κα Saky Yakas, μεταξύ άλλων.

  Με το «Βραβείο Δαμασκηνός» έχουν παλαιότερα τιμηθεί ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Σ. Μπουτάρης.