Δελτίο Τύπου
Αντιμέτωπη με το Ολοκαύτωμα: Η Λίζα Πίνχας διηγείται
Δεύτερη έκδοση, αναθεωρημένη
Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Αθήνα 2023.
Στα 27 χρόνια της, η Λίζα Πίνχας, πολύγλωσση και δραστήρια επιχειρηματίας, λαμπερή προσωπικότητα της προπολεμικής Θεσσαλονίκης από εξαιρετική οικογένεια καπνεμπόρων, νιόπαντρη, είδε τον κόσμο της να καταρρέει. Έχασε το υλικό και πνευματικό περιβάλλον της και εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς μαζί με ολόκληρη την οικογένειά της. Σχεδόν όλοι οι συγγενείς της δολοφονήθηκαν εκεί. Η ίδια κατόρθωσε να επιβιώσει και να επιστρέψει στη γενέτειρά της, όπου αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των επιβιωσάντων και στη διάσωση της μνήμης των θυμάτων. Για τον λόγο αυτό κατέγραψε με λεπτομέρεια τα βιώματά της από τα στρατόπεδα. Η μαρτυρία της, γραμμένη σε λόγια γαλλική γλώσσα, διαφυλάχθηκε και δωρήθηκε στο ΕΜΕ από την ανεψιά της Νανά Μαζαλτώβ Μωυσή και με πρωτοβουλία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος εκδόθηκε σε ελληνική και αγγλική μετάφραση (2014), αλλά και στο πρωτότυπο (Éditions Le Manuscrit, 2016).
Η μαρτυρία της Λίζας Πίνχας περιγράφει με ψυχραιμία και λεπτομέρεια τον εφιαλτικό καθημερινό κόσμο των στρατοπέδων την ασιτία, τις ασθένειες, τις διαλογές για τα κρεματόρια και την αδιανόητη εγγύτητα της ζωής με τον θάνατο. Επειδή διαθέτει αυτές τις αρετές, η εκπαιδευτική χρησιμότητα του βιβλίου είναι μεγάλη.
Καθώς η ελληνική έκδοση εξαντλήθηκε, το ΕΜΕ προχώρησε σε δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση, που περιλαμβάνει χαιρετισμό της Ζανέτ Μπαττίνου, εισαγωγή της Οντέτ Βαρών-Βασάρ, καθώς και προλογικά σημειώματα της Νανάς Μαζαλτώβ Μωυσή και της Γαρυφαλλιάς Μίχα, η οποία και μετέφρασε το κείμενο από τη γαλλική γλώσσα. Για την εικονογράφηση του βιβλίου από το φωτογραφικό αρχείο του ΕΜΕ συνεργάστηκε η Αναστασία Λουδάρου, ενώ τη γενική επιμέλεια της δεύτερης έκδοσης ανέλαβε ο Ευάγγελος Χεκίμογλου.
Πληροφορίες: Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00-14:30, τηλ. 210 32 25 582, [email protected], www.jewishmuseum.gr